Бисеров и Капон се разминаха дали Борисов е закрилял Йосич

Депутати от анкетната комисия, проверяваща дали и кой е покровителствал сръбския наркотрафикат Сретен Йосич в България, се разминават в основните си заключения, но са обединени около искането срокът на проверката да се удължи и да се разсекрети разработката на службите, за да станело ясно всичко по случая.

Независимият депутат Мария Капон, която инициира създаването на комисията и която след безуспешни опити да се включи в Синята коалиция, финишира при партиите от коалиция Напред, в четвъртък настоя да се спрат спекулациите с името на бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов и то да не се използва за евтина политическа пропаганда.

Повод да се сформира комисията бе твърдението на Йосич пред белградски съд, че в България се ползвал със защитата на Бойко Борисов и оръжейния търговец Николай Гигов. Дясната опозиция отказа да участва в проверката, тъй като заподозря предизборни манипулации.

След като се запознала с материали, предоставени от спецслужбите, Капон изрази личното си мнение, че може да се говори за покровителство на Йосич в по-ранния период, при правителството на Иван Костов. Има данни, че българските служби са покровителствали Йосич на българска територия достатъчно дълго време, каза Мария Капон пред репортери.

Шефът на комисията Христо Бисеров (ДПС) потвърди, че по времето на Костов сръбският наркобос е пребивавал свободно в България. Според него обаче не може да се твърди, че той е бил покровителстван от службите.

Бисеров отново настоя делото на МВР, което е основният източник за работа на комисията, да се разсекрети, защото само така отговорът на много въпроси "ще излезе сам”.

Депутатът от ДПС повтори и тезата си още от самото начало на проверката, че няма конкретни данни за прякото участие на Бойко Борисов в работата по издирването, залавянето и екстрадирането на Йосич през 2002 г.

Мария Капон обаче е на обратното мнение. Според нея Борисов като главен секретар на МВР няма как да не е бил уведомен за акция срещу Йосич и не би могло такава операция да бъде проведена без неговото участие.

Бисеров се ангажира категорично, че Борисов не присъства в делото и че ако има обратно твърдение за участието му в действията по залавяне и екстрадиция на Йосич, то става въпрос за друго дело, данните от което трябва да бъдат предоставени на комисията.

Според Христо Бисеров малка по обем класифицирана информация от разработката, условно наричана "Цвете", може да бъде разсекретена от МВР и тя е свързана с имената, които е ползвал Йосич.

Това ще даде възможност да се определи дали т.нар. система "Скреч” е работила по тези имена.

Мария Капон информира, че тази система не е била задействана през 2000 г., въпреки получено предупреждение от австрийските власти, че лицето Сретен Йосич, чрез изброени десетина имена за самоличност, влиза постоянно и безпрепятствено в страната.

Депутатът настоя да бъдат изслушани шефът на бившата НСБОП Кирил Радев, неговият тогавашен подчинен Станимир Фролов, който отговарял за наркотиците, а в момента е и.д. шеф на антимафиотите в МВР, както и бившият главен секретар на МВР Славчо Босилков

Капон заяви също, че службите са покровителствали много хора от подземния свят и това е било политика към група престъпници, много от които не са вече сред живите. По думите ѝ в разработката протичат имената на Метуш Байрами, Иван Тодоров-Доктора и Дмитрий Минев - Руснака и Константин Димитров - Самоковеца. 

По-рано Христо Бисеров съобщи, че е засечен разговор на "български силов бос" ( смята се, че е Милчо Бонев – Бай Миле, известен представител на СИК, също вече покойник-бел.ред.) със Сретен Йосич, в който се казва: "Бойко взе парите. Не стигнаха до варненеца" (смята се, че "варненецът" е тогавашният главен прокурор Никола Филчев – бел.ред.). Разговорът бил проведен ден преди ареста на сърбина по искане на холандските власти.

Запитана как ще коментира този разговор, Мария Капон каза, че има много данни, събрани със специални разузнавателни средства по този случай, но тя не искала да вади реплики от контекста.

На въпрос на Mediapool възможно ли е Йосич да е бил ползван за сътрудници от българските служби и затова да е допуснат в страната, Капон се усмихна многозначително и каза, че не може да изнася данни от секретното дело. На същото питане Бисерв отгвори, че "всичко е възможно".

Агент-провокатор

На свой ред депутатът от ДСБ и бивш шеф на НСС Атанас Атанасов определи Мария Капон като "един агент-провокатор на БСП". Съжалявам, че трябва да го кажа директно. Мисля, че хората отдавна са се сетили за това обстоятелство. Тя има задачата да атакува ДСБ или Синята коалиция, докато Бойко Борисов ще бъде атакуван от ДПС и БСП начело с Христо Бисеров, добави той.

Атанасов имал свои проучвания и събрани доказателства, но смята да ги оповести след като докладът на комисията "Йосич" бъде внесен в пленарна зала. "Оказа се, че става въпрос не за обикновен компромат, а за широкомащабна, добре планирана операция, която е санкционирана лично от Станишев. В тази операция са ангажирани със своите възможности и институциите, които представляват, Михаил Миков, Петко Сертов и Кирил Добрев, който според мен би следвало да се скрие", каза още депутатът.

Контраразузнаването нямало данни за Йосич

Атанасов заяви, че от ДАНС са съобщили на членовете на комисията, че до момента на задържането на Сретен Йосич в бившата НСС няма никаква информация за това лице. От МВР посочили, че за пръв път е образувано дело през май 2002 г., когато у нас е дошъл градският прокурор на Амстердам с искане Йосич да бъде задържан.

"Няма да коментирам информацията от МВР, защото задачата на Миков не е свързана с делата и документите, които съществуват в МВР. Той има съвсем друга международна задача за осигуряването на тази операция. Но обстоятелството, че в ДАНС няма нито един лист за Сретен Йосич, е смущаващо", коментира още Атанасов.

По думите му е невъзможно един чужденец да пребивава продължително на територията на страната и да няма събрана информация да него. "Защото, ако някой твърди, че върху Йосич е поставян политически чадър, това се прави по друг начин. Аз съм разследвал такива случаи и много добре знам как се организират такива операции", каза Атанасов и обясни, че в такъв случай се образува фиктивно дело, за да може лицето да бъде предпазено от интереса на другите служби.

Според Атанасов в ДАНС или прикриват съществуващи документи, или другата хипотеза е, че Йосич не е пребивавал продължително в България

Споделяне

Още по темата

Още от България