Бисеров разказа СРС-тата по разработката "Йосич"

Бисеров разказа СРС-тата по разработката "Йосич"
Депутатът от ДПС Христо Бисеров, който е шеф на анкетната комисия, проверяваща закрилян ли е сръбският наркотрафикант Сретен Йосич в България, даде положителен отговор на този въпрос, още преди да е приключила работата на комисията.

В петък Бисеров изнесе пред медиите съдържанието на засечен със специални разузнавателни средства разговор на "български подземен бос" ден преди задържането на сърбина. По думите на депутата в разговора въпросният човек заявил "Бойко взе парите".

"Не знаем кой е Бойко, какви са тези пари, но думите са казани ден преди арестуването на Сретен Йосич и материалите от този разговор са именно по делото на Сретен Йосич", каза Бисеров. Той не уточни кой е "подземният бос" и с кого е воден разговорът, но в изявленията си преди ден даде да се разбере, че става дума за вископоставената фигура от СИК Милчо Бонев – Бай Миле.

В отговор на въпрос дали не изнася класифицирана информация, за каквато по принцип се водят СРС-тата и секретните разработки, Бисеров обяви, че си е "направил преценка как може да поеме този риск". Депутатът поясни, че не смята това, което прави, за незаконно.

Преди ден бившият главен секретар на МВР Бойко Борисов, който е една от основните политически мишени на парламентарната проверка, заяви, че трябва да му се даде орден за ръководството на операцията по задържането на "балканския крал на кокаина".

По този повод Бисеров разказа, че в секретното делото по задържането на Сретен Йосич няма данни за участие на вътрешния министър или главния секретар в организирането на акцията по залавянето на сърбина. Всички данни за нея са водени и съхранявани в тогавашната Национална служба "Борба с организираната престъпност" (НСБОП).

Периодът, който визира Бисеров, е по време на управлението на НДСВ и ДПС.

"Временната кореспонденция с холандския посланик също е в НСБОП. Вероятно са имали причина да работят по този начин. В същото време лично холандският премиер е следил работата на холандската полиция", добави Бисеров. Сретен Йосич бе задържан през 2002 г. по искане на холандското правителство.

Политическият скандал в България обаче избухна този месец, след като Йосич свидетелства пред съда в Белград, че по време на престоя си в София е бил покровителстван от оръжейния търговец Николай Гигов и бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов.

В петък Бисеров добави още, че единствени данни в делото за съпричастност на Борисов към задържането на Йосич се изразяват в негово писмо до тогавашния правосъден министър Антон Станков. В него Борисов е заявил, че се готви атентат срещу Йосич. Писмото е изпратено след екстрадирането на сърбина в Холандия.

ДПС-депутатът съобщи и друг факт, който говори за бездействието на две поредни правителства по отношение на Йосич. По думите му делото за сърбина в Национална служба "Сигурност" (контраразузнаването, бел.ред.) е с дата след задържането му.

"НСС са бездействали. Според отговора в ДАНС, който комисията е получила вчера, в архивите на НСС има данни и разработки за пребиваване на Йосич след неговото екстрадиране в Холандия. Йосич е много активен в България, а лицето е било издирвано навсякъде", каза Бисеров.

Той заяви, че ако в другите правоохранителни служби не се намерят материали за Йосич, то прокуратурата трябва незабавно да извърши разследване защо такава информация не съществува и дали над него е бил разпъван политически чадър.

"Да не се окаже, че двама души, които се канят да управляват заедно България, преди време се управлявали заедно с подземния свят. По време на управлението на Иван Костов Йосич е живял необезпокоявано в столицата заедно със своето семейство и е ръководил своя бизнес, за който има основания да се предполага, че е незаконен", каза Бисеров, визирайки партньорство на бившия премиер с Бойко Борисов.

Самият Христо Бисеров беше висш функционер в СДС и председател на парламентарната комисия по национална сигурност (до края на 2000 г.- бел. ред.). В това си качество той не е проявявал какъвто и да е интерес към работата на МВР и службите във връзка с Йосич или поне този въпрос не е поставян официално в НС. В момента той е фронтмен на атаката срещу Борисов и Костов, която обаче косвено засяга ръководството на МВР и службите от периода на управление на НДСВ и ДПС, а също така и сегашната ДАНС, чийто зам.-председател Николай Методиев е ръководил Балканското направление в НСС, което би трябвало да се е занимавало с Йосич.

Освен разкриването на информацията по папките, Бисеров потвърди, че столичният кмет Бойко Борисов е призован като свидетел от Белградския окръжен съд по делото срещу Сретан Йосич. Той посочи, че това не е компромат, а информация и че лидерът на ГЕРБ трябва да се яви в сръбската столица на 26 октомври т.г.

ДПС-депутатът обясни, че вече е назначен преводач и не изключи възможността Бойко Борисов и Йосич да бъдат срещнати за очна ставка. "Ако Борисов откаже да се яви може да бъде заведен принудително в Белград по силата на договора за правна помощ между България и Сърбия", продължи Бисеров.

По-късно говорител на Окръжния съд в Белград потвърди, че съдебният състав, който се занимава с процеса срещу Сретен Йосич, е решил да призове като свидетел кмета на София Бойко Борисов, предаде БНР. Поканата щяла да бъде връчена по дипломатически канали, съобщи говорителят.

Бойко Борисов от своя страна коментира, че все още не е получил призовка да се яви на каквото и да е дело в Сърбия. Той обвини БСП и ДПС в подготовката на атентат срещу него. Вътрешният министър Михаил Миков пък обясни в петък, че кметът ще бъде пазен като "национално съкровище".

Mediapool научи от свои източници, че компетентните държавни органи, които могат да разследват за изтичане на класифицирана информация и за евентуалното покровителстване на Сретен Йосич, нямат намерение да се заемат с това, тъй като смятат активизацията на Бисеров за предизборна компроматна война.  

Споделяне

Още по темата

Още от България