Бисеров също иска публичност на случая “Йосич“

Бисеров също иска публичност на случая “Йосич“

Временната анкетна комисия по случая със задържания сръбски наркотрафикат Сретен Йосич също се обяви за публичност на делото за екстрадицията на Йосич. След като в събота столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов поиска да се разсекрети случаят, ден по-късно председателят на комисията Христо Бисеров (ДПС) зае същата позиция.

Той обяви, че в оперативното дело за Сретен Йосич няма данни за участие на генерал Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР, в издирването, задържането и екстрадирането на сърбина. Съществува само едно писмо на Борисов до министъра на правосъдието, в което се твърди, че срещу задържания се готви убийство, каза Бисеров.

По делото няма никакви данни действията на НСБОП да са съгласувани с главния секретар на МВР, холандската страна очевидно е наложила начин на работа, който да препятства в максимална степен изтичането на информация, заяви депутатът от ДПС.

По думите му ръководената от него комисията потвърдила, че Борисов в кръга на службата си е абсолютно несъпричастен към случая и не би трябвало да се страхува от каквото и да е.

В този смисъл е напълно подходящо да се разсекрети делото и да паднат всякакви опасения за сигурността му, смята Бисеров. Според него това трябва да стане преди очната ставка на Борисов със Сретен Йосич.

Бисеров извади преди дни информация, че Бойко Борисов е призован по делото срещу Сретен Йосич, насрочено за есента в Белград, а след това съобщи за засечен със специални разузнавателни средства разговор, в който се посочва, че за закрила на наркобоса “Бойко взе парите“. В резултат лидерът на ГЕРБ отново изрази опасения за живота си заради разкритията за участието му в задържането на Йосич, а вътрешният министър каза, че Борисов е пазен като “национално съкровище“.

Столичният кмет отвърна, че повече с Христо Бисеров и компания няма да се занимава, абсолютно се чувства като национално съкровище и делото “Йосич“ трябва да се разсектери.

В резултат на това сега Бисеров обяви искането на водената от него комисия за публичност на случай, като изрази и мнението, че е необходима задълбочена проверка на работата на контраразузнавателните служби. Според Бисеров трябва да се изчистят всякакви съмнения за наличие на особена форма на "политическо убежище".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?