"Бистришките тигри" искат 300 хил. лв. от държавата за довършването на стадиона

Спонсори са инвестирали досега над 1 млн. лв.

"Бистришките тигри" искат 300 хил. лв. от държавата за довършването на стадиона

Отборът на премиера "Витоша" (Бистрица) иска около 300 000 лв. финансиране от Министерството на младежта и спорта, за да довърши стадиона си. Това стана ясно по време на заседание на комисията за децата, младежта и спорта към Столичния общински съвет (СОС).

Съгласието на СОС е необходимо, за да може футболният отбор, известен като "Бистришките тигри" да кандидатства за финансиране пред ведомството на спортния министър Красен Кралев.

Столична община е собственик на игрището, което отдаде под наем за срок от 10 години на "Витоша" (Бистрица) срещу 1200 лв. на месец. Това стана през септември 2013 г.

Година по-рано – през април 2012 г. СОС поиска да финансира ремонта на стадиона с над 500 хил. лв. Инициативата обаче беше спряна лично по разпореждане на премиера Бойко Борисов, за да няма спекулации. Сега Борисов отново е поставен в деликатна ситуация – държавата да даде пари за довършването на започнатото преустройство.

Средствата от около 300 000 лв. са допълващо финансиране, за да довършим обекта, заяви председателят на клуба Сергей Ташков пред Mediapool.

Реконструкция за над 1 млн. лв.

Сумата от държавата е по-малко от една трета от вложените до момента средства в реконструкцията на съоръжението.

Досега са инвестирани около 1 млн. лв. за изграждането на трибуна с 1200 места, допълнително игрище и поливни системи, както и обслужваща сграда в спортния комплекс на един етаж, каза Ташков.

По думите му парите идват основно от частния бизнес и спонсори. Футболният клуб също е инвестирал собствени средства.

Най-големите спонсори са компанията за добив на мед и злато "Дънди прешъс металс" и пловдивската компания за търговия "Христов Комерс", уточни Ташков.

Строителството на обекта е започнало през лятото на 2015 г., като разрешението за строеж е издадено от предишния главен архитект Петър Диков, сочат документите към доклада в СОС.
Новото допълнително игрище се намира зад основната трибуна. Предстои да бъде направено и втора по-малка трибуна за привържениците на противниковия отбор, уточниха от клуба пред Mediapool.

Вносител на доклада в СОС е районният кмет Димитър Сичанов. Той аргументира подкрепата си за осигуряване на допълнителните средства с това, че стадионът е важен за район "Панчарево". На игрището спортуват и децата от района и близкото село Железница.

Предстои в четвъртък СОС да даде подкрепата си за довършването на обекта с държавни пари.

"Витоша" (Бистрица) с шанс да рита в "Б" група

В момента "Витоша" (Бистрица) е на втора позиция в Югозападната "В" група със 73 точки и се бори да се върне в професионалната "Б" група, където игра през сезона 2013/2014 г.

Водач във "В" група е ЦСКА с 88 точки. Отборът изпадна в аматьорската група заради отнет лиценз след като не можа да си плати данъчните задължения миналия сезон.

Изненадващо, благодетелят на затъналия в дългове армейски отбор Гриша Ганчев обяви в понеделник, че тимът от следващата година се връща в "А" група. Той твърди, че се е видял с премиера Борисов и президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и те поели ангажимент за това. Ако нещата с ЦСКА се развият по този начин, за "Бистришките тигри" се отваря шанс за "Б" група.

Борисов много внимава с футболните си изяви в любимия си отбор, след като през първия му мандат избухна скандал заради ползването на услугите на правителствения авиоотряд.

През лятото на 2012 г. стана ясно, че правителственият самолет "Еърбъс" е бил ползван за транспорт на съотборниците на премиера. Борисов призна, но обясни, че полетът е бил платен от втородивизионния отбор "Чавдар" (Етрополе) на приятеля му Емил Димитров. Както се разбра, обаче, тигрите на Борисов са пристигнали с правителствения самолет във Варна за приятелска среща на стадион "Тича“ с "Чавдар" (Етрополе), след като премиера загубил бас от бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров след игра на карти в Евксиноград. Борисов обещал да изпълни едно желание на съперника си Димитров. Той поискал премиерът да играе с "Витоша" (Бистрица) срещу "Чавдар".

Споделяне

Още от България