Битът излиза на свободния пазар за ток от април

Тръгва разяснителна кампания как да се сменя доставчикът на електроенергия

Битът излиза на свободния пазар за ток от април

Битовете потребители ще излязат на свободния пазар на електроенергия най-вероятно от април 2016 г., тъй като за тях се предвижда да има тримесечен преходен период от пълната либерализация на търговията с ток от 1 януари догодина. Това става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката за започваща през втората половина на ноември информационна кампания за либерализацията на електроенергийния пазар у нас.

На потребителите ще се разясняват предимствата на свободния пазар, етапите, през които ще премине процесът, както и начините за смяна на доставчик.

Експерти на Министерството на енергетиката, на енергийния регулатор, от "Българския енергиен холдинг", оператора на бъдещата борса за ток и електроразпределителните дружества ще се срещат с представители на бизнеса и домакинствата, за да отговорят на техните въпроси за свободния пазар.

"Целта е в максимална степен да информираме потребителите за процеса по преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща с ръководителите на участващите ведомства и компании в процеса по либерализация на пазара. В съобщението на ведомството, тя допълва, че освобождаването на енергийния пазар у нас трябва да се случи постепенно, каквато е и препоръката на Световната банка.

През втората половина на ноември се очаква да е готов и междинният анализ на финансовата институция за състоянието на пазара ни и на негова база вече да се обсъждат в началото на 2016 г. варианти за избор на най-подходящия за България модел на либерализация.

"Българската независима енергийна борса“ – дружеството, лицензирано за операторна борсата за ток, е готова за старт на свободния пазар, заяви изпълнителният директор на компанията Константин Константинов.

Очакванията са тестовите сделки за електроенергия да тръгнат на 8 декември, в момента се обсъждат новите правила за търговия с тока, които да отразят промените, свързани със старта на борсата.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов припомни, че на 5 ноември изтича двуседмичният срок за допълнителни становища по правилата за търговия с ток след тяхното публично обсъждане. След това в шестдневен срок регулаторът ще утвърди документа.

Правилата за смяна на доставчик трябва да бъдат максимално облекчени, особено за битовите потребители. По-малко ограничения към участниците на пазара ще стимулират конкуренцията, посочва се още в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?