Битите от полицията ще свидетелстват пред парламентарна комисия

Вътрешната проверка за смъртта на Методи Маринов в Четвърто РПУ – София , която установи, че арестантът е "изхъркал силно и умрял", доведе до поредна размяна на обвинения между управляващи и опозиция в сряда.

ДСБ поискаха анкетна комисия, която да разследва полицейския произвол в полицейските управления след протестите пред Народното събрание на 14 януари. Девет от членовете на вътрешната парламентарна комисия приеха да вкарат в дневния ред на заседанието си в четвъртък изслушване на жертвите от полицейското насилие.

Установеното от МВР за смъртния случай в Четвърто РПУ е напълно в духа на тезата, която бе официално лансирана миналата седмица, веднага след като ДСБ съобщиха, че има починал човек. От партията заявиха, че Маринов е задържан на протеста пред парламента на 14 януари, а свидетели потвърдиха и многократно повториха, че той е настоявал за лекарска помощ, но никой не му е обърнал внимание.

Установеното от МВР за смъртта в районното

На 3 януари 48-годишен столичанин се оплакал в районното управление, че на 30 декември м.г. отдал под наем два леки автомобила – "Фиат Пунто" и "Алфа Ромео 156" на М.М. от врачанското село Баница. Според договорите колите трябвало да бъдат върнати до 12 часа на 1 януари, но това не станало. Полицейска проверка установила, че М.М.е криминално проявен и осъждан. След като били уведомени полицаите във Враца, на 9 януари той бил задържан в местното районно и му била връчена призовка да се яви в Четвърто районно в София на 14 януари в 13 ч., се казва в официалното разяснение на МВР.

Още

МВР обаче твърди, че починалият няма нищо общо с протеста, а е автокрадец, извикан в полицията поради наличие на заявителски материали за обсебване и измами със 7 автомобила в няколко столични управления и в областната дирекция на МВР-Варна.

В парламента министър Миков определи като спекулации данните, изнесени от опозиционния депутат Атанас Атанасов. "Има обстойно извършена проверка за починалото лице в Четвърто РПУ. Оказа се, че това е една поредна голяма спекулация, която трябва да нагнетява общественото мнение и отношение към МВР, в частност към полицията", заяви министърът.

По думите му Атанасов "упорито внушава неистини", тъй като от проверката ясно личало, че задържаният Маринов не е искал медицинска помощ.

В разпространеното в сряда съобщение на МВР обаче пише, че при задържането "М.М. (МВР предпочита да борави с инициали – бел.ред.) е попълнил декларация, в която написал, че има сърдечни проблеми, но отказва консултация и преглед от лекар". При ареста му бил извършен личен обиск в присъствието на свидетел (в повечето случаи това е полицай – бел.ред.) и "не са намерени никакви медикаменти".

Прокурорската проверка по случая със смъртта на Маринов обаче не е завършила.

Правозащитникът Йонко Грозев преди ден коментира пред Mediapool, че разследването на случая задължително трябва да е от цивилен следовател, а да не се разчита на вътрешноведомствена проверка. Публичните показания на свидетели, че починалият е бил на протеста, създават сериозни притеснения за достоверността на поднесената информация от страна на МВР, добави той.

БСП: Опозицията робува на отрицанието

Председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов обвини опозицията, че "робува на отрицанието", докато мнозинството "предлага необходимите решения според своите възможности, усилия и разбирания".

Според него с "комбинация от парламентарни действия, режисирани скандали или съзнателно провокирани обществени протести", опозицията внушава нестабилност и неспособност на управлението да се овладее ситуацията, но не предлага "разумни, реалистични, ресурсноосигурени решения".

Атанасов: Полицията натиска свидетелите

Атанас Атанасов съобщи от парламентарната трибуна, че "от началото на тази седмица в РПУ-тата, по нареждане на директора на СДВР, се привикват всички, които са били задържани миналата седмица, за да им се оказва натиск да не свидетелстват".

"Искате решение - решението е да си отидете от властта", обърна се той към Найденов.

"Това, което се случи през последните дни по улиците, е срам за европейска България", посочи той.

"Искаме оставката на правителството заради грубото погазване на човешките права", заяви Атанасов. Според ДСБ полицейският произвол е бил насърчаван от ръководството на МВР.

От партията твърдят, че сред протестиращите е имало провокатори, внедрени от властта, които не са били задържани от полицията. В същото време са били арестувани хора, включително непълнолетни, които не са участвали в протеста. Те са били принуждавани да се отказват от адвокатска защита, за което имало писмени доказателства.

"Дневният ред, който БСП предложи на Народното събрание, няма нищо общо с дневния ред на българското общество", заяви лидерът на СДС Мартин Димитров и добави, че тройната коалиция избягва да чуе исканията на протестиращите и предпочита да се занимава с ратификации на споразумения.

"СДС категорично се разграничава от този дневен ред, който показва слабостта и безхаберието на българския парламент", добави Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?