Битият от турски граничари мъж направил обратен завой без да бъде проверен

Турските власти се извинили за случая, но искат данните на българина

ГКПП Лесово

Българинът, който на 29 октомври бе бит от турски граничари на територията на ГКПП "Лесово", е направил обратен завой с колата си през граничния пункт без да бъде проверен.

Това коментира в петък вътрешният министър Валентин Радев пред журналисти в кулоарите на парламента.

"Този наш съгражданин е искал да отиде някъде в Турция, на екскурзия или по друг повод. Когато минава на проверка вече на турското ГКПП, има някакъв проблем със системата, те не успяват бързо да сложат печат и да му оправят документите и той решава, че се отказва, прави обратен завой през граничния пункт и тръгва обратно. Но през това време турските гранични власти решават, че в тази кола има нещо съмнително и ще мине през ренгена. Десетина-двайсет метра назад, вече в нашата част, те го настигат", обясни МВР шефът.

Той потвърди информацията на прокуратурата, че инцидентът е станал на българска територия, както и че впоследствие турските власти са се извинили за случилото се. Радев обаче смята, че сънародникът ни е трябвало да предвиди, че след като му казват, че ще има ренген, трябва да остане да го проверят.

"Били са няколко турски служители, но един е бил по-агресивен, той го е проверявал и отговорността е била негова, страхът му е бил, че ще бъде уволнен, ако не направи проверката. В момента има контактна група между двете страни, този турски служител ще бъде наказан", добави вътрешният министър.

По думите му потърпевшият мъж все още фигурирал в турската система като непроверен и съседите ни помолили да получат данни му, за да ги впишат. Пострадалият вече е разпитан от прокуратурата в Ямбол, но не бил особено словоохотлив, собясни още Радев.

"Има правила и на българската, и на турската страна, и те трябва да се спазват, без значение на кое ГКПП сме, трябва да внимаваме и да се съобразяваме със служителите", каза още министърът в отговор на въпрос дали действително е установено нещо съмнително във въпросния автомобил.

По-рано в петък външният министър Екатерина Захариева също съобщи, че Турция се е извинила за инцидента. Тя изрази и надежда, че срещу граничарят, проявил агресия, ще бъдат предприети мерки.

На 29 октомври мъжът, заедно със съпругата си и нейна приятелка, тръгнали на разходка до Турция през ГКПП "Лесово". Турските граничари ги препращали от гише на гише няколко пъти. Липсвал им печат, който не излизал в компютърната им система. Българските граждани се отказали от разходката и решили да се върнат. Стигнали до пункта за дезинфекция на наша територия.

"В това време шофьорската ми врата се отваря, аз се обръщам и получавам много силен удар в лявото око. Дадох напред да видя кой ме удря. В това време една ръка ме хвана. Усетих, че още две ръце ме сграбчват за дрехите. Изкараха ме насила от колата – униформени турски митничари", разказва потърпевшият в петък пред Нова телевизия.

Мъжът изпаднал в шок, но насилието над него продължило. Служителка в банков клон на граничния пункт видяла побоя и извикала нашите граничари. Двама служители на ГКПП "Лесово" установили, че турските им колеги са навлезли на българска територия и са използвали физическа сила спрямо наш съгражданин. Пострадалият вече е освидетелстван. Заради ударите има проблем с лявото око.

 
Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?