Битка за европари. С 4000 подписа съветници на ГЕРБ искат връщане на 200 млн. лв. за София

Правителството пренасочи сумата към други райони на страната с по-слабо икономическо развитие

Битка за европари. С 4000 подписа съветници на ГЕРБ искат връщане на 200 млн. лв. за София

Общински съветници от ГЕРБ и районни кметове на София събраха 4000 подписа срещу решението на кабинета "Янев" да ореже 200 млн. лв. за канализация на града, заложени от кабинета "Борисов" по Плана за възстановяване на ЕС. Служебното правителство ревизира националния план като се съобразява с препоръката на Брюксел повече средства да се насочат към райони с по-слабо икономическо развитие.

В понеделник, съветниците предвождани от Анна Стойкова (ГЕРБ) и районни кметове, внесоха подписката в МС. Реакцията им е пореден епизод от битката, която води София за повече европари от механизма за възстановяване на ЕС. Само преди броени дни кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че не може да приеме фрази като "София получава безплатен обяд" чрез евросредствата по плана на ЕС и контрира - "Нищо подобно - София плаща обяда на държавата с данъците на софиянци".

В епицентъра на спора е изваждането от националния план, по който ще се прилага Механизма за възстановяване на ЕС, средствата за изграждане на ВиК-инфраструктура на четирите агломерации са на стойност 200 млн. лв., като Столична община има готовност да ги съфинансира с 42 млн. лв.

Общинският съветник Анна Стойкова твърди, че аргументите на служебния вицепремиер Атанас Пеканов за намаляване на средствата за София в Плана за възстановяване са неоснователни.

"Причините, че има концентрация на проектите за София, са изключително неоснователни, защото над 12 милиарда всъщност е бюджетът по плана за цяла България, а под 5 процента са проектите на София в този план. Става дума за няколко агломерации - 4 от общо 17 за България. Това са Волуяк, Панчарево, Кремиковци и Сеславци и Ботунец", каза тя.

Районни кметове от ГЕРБ също се обявиха против.

"Много голяма работа години наред и сега изведнъж да ги загърбим и без никакви аргументи да бъдат премахнати, това е просто подигравка със самите граждани. Оставяме ги без вода, без канализация, което не мисля, че е редно", коментира кметът на район "Връбница" Младен Младенов.

В предходната седмица стана ясно, че кабинетът "Янев" запазва в националния план за възстановяване средствата за разширяване на софийското метро. Проектът е за разширение на третия лъч на метрото с още три станции от "Хаджи Димитър" до жк "Левски" и още шест – от ул. "Шипка" през "Слатина" и зала "Арена Армеец" до бул. "Цариградско шосе". Той бе вкаран при преработването на плана за възстановяване в края на януари 2021 г, когато стана ясно, че няма да получи еврофинансиране по новата европейска програма "Транспорт".

Аргументът на Брюксел за отказ бе именно изискването за балансирано развитие на регионите в страната, а не значителни средства от еврофондовете за пореден път да се изливат в най-развития българския град за сметка на изоставащите. Така новите трасета на софийското метро влязоха в плана за възстановяване и устойчивост на ГЕРБ. Искат се от ЕК по плана за възстановяване 360 млн. лв. при обща стойност на проекта 763 млн. лв.

Кметът Фандъкова още тогава възрази и посочи, че за София остават само 5% от предвидените средства за България по Плана за възстановяване на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България