Битка за къмпинг "Златна рибка" събори част от бунгалата

Битка за къмпинг "Златна рибка" събори част от бунгалата

Спор за собствеността в къмпинг "Златна рибка" край Созопол доведе до събаряне на част от бунгалата от багери във вторник сутринта, каза управителят на къмпинга Жеко Калъчев, цитиран от БТА.

Созополските къмпинги са aрена на ожесточена реституционно-приватизационна битка от поне 10 години.

Причината е, че държавата веднъж е разпродала земята, която е била в активите на държавното “Хелио-тур-С” АД, стопанисващо къмпингите. Втори път пък созополската поземлена комисия я е върнала в реални граници на някогашни собственици. Почват дълги битки в и извън съда. Междувременно заради несигурния изход някои парцели вече са препродадени по три-четири пъти.

Именно такъв е случаят на парцел от 20 дка в рамките на къмпинг "Златна рибка". Цялата му площ е 73 дка, собственост на приватизираната вече фирма "Хелио-тур-С" от “АКБ Форест“.

За спорните 20 декара обаче е направена заменка с горски фонд. Те са предоставени на две физически лица, които докарват багери да съборят бунгалата под охраната на служители на фирма "Аркус сигурност", каза Калъчев.

Районният прокурор в Бургас Андрей Червеняков е предупредил преди време двете страни да не предприемат нищо докато по казуса не се произнесе съдът или докато съдия-изпълнител не въведе един от собствениците във владение на терена. Червеняков ръководи и групата от прокурори, която работи по жалби на двете страни.

Държавното обвинение ще прецени дали събарянето на бунгалата във вторник е престъпление и акт на самоуправство. Ако се окаже така, вариантите са два – възстановяване на бунгалата или 5 години лишаване от свобода и до 1000 лева глоба.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?