Битка за плажната ивица на Рим стана кървава с нападение срещу журналист

Нападението срещу репортера Даниеле Пиервинченци

Кърваво нападение срещу журналист предизвика възмущение в Италия и извади на светло връзките между крайнодесни политици и организираната престъпност в известно с лоша слава крайбрежно предградие на Рим, пише Ройтерс в понеделник.

Местният вот от по-миналата седмица в Остия изпрати на балотаж извънсистемното "Движение 5 звезди" и десноцентристка коалиция, но показа също така рязко увеличение на подкрепата за неонацистката група Каза Паунд. Гласуването се следи внимателно, тъй като е първото, откакто местната власт беше разформирована от полицията, която обяви, че градският съвет, носещ отговорност за раздаването на апетитни плажни концесии, е попаднал под влиянието на организираната престъпност.

Преди втория тур на 19 ноември репортери от държавната телевизия РАИ отидоха там да интервюират Роберто Спада, брат на намиращ се в затвора мафиот, който изрази подкрепа за Каза Паунд във Фейсбук и беше сниман с местния кандидат.

Във видеоматериала на РАИ репортерът Даниеле Пиервинченци неколкократно пита Спада, който е застанал на входа на своя фитнес салон, дали семейството му подкрепя Каза Паунд и дали очаква, че организацията може да въведе ред в предградието.

"Не давам пукната пара", отговаря Пада, преди да нанесе удари с глава в лицето на Пиервинченци и да подгони окървавения журналист с бухалка.

Кандидатът на Каза Паунд за премиер Симоне Ди Стефано заяви на пресконференция, че нападението е "осъдително", но добави, че партията му не носи отговорност за поведението на Спада, който не е неин член. Кандидатът обясни, че снимката му заедно със Спада е направена по време на събитие в квартала. РАИ съобщи, че след нападението журналистът е със счупен нос и че според лекарите той ще се нуждае от 30 дни да се възстанови.

Кметът на Рим Вирджиния Раджи пусна видеото в Туитър, където написа: "Неприемливо насилие от клана Спада. Ще спрем престъпността и екстремизма в Рим."

Премиерът Паоло Джентилони изрази солидарността си с Пиервинченци за бруталното нападение в Остия, а шефът на националната полиция Франко Габриели заяви, че явно районът "все още се нуждае от значителна работа".

Дребен играч на националната сцена, Каза Паунд получи 9 процента от вота в Остия, където раздава храна на бедните и бездомните италианци. Предният резултат на партията беше 1,8 процента.

Кандидатът на Каза Паунд Ди Стефано прикани съда да разследва дали е имало нагласен вот в замяна на пари и услуги в Остия, като напомни, че партията вече е спечелила между 5 и 8 процента в три града от миналата година досега.

"Ако по някакъв начин сме били подкрепени в Остия от мафиотски клан, щяхме да постигнем бум там, а в останалата част на Италия щяхме да имаме 0,4. Но нещата не стоят така", каза той.

Спада беше задържан от полицията в четвъртък, а в петък бе изправен пред съдия.

Споделяне

Още от Европа