Битка за шеф на НИМ между Божидар Димитров и професорка от УниБИТ

Битка за шеф на НИМ между Божидар Димитров и професорка от УниБИТ

Несменяемият от 16 години директор на "Националния исторически институт" (НИМ) Божидар Димитров влиза в битка за запазване на поста си с проф. Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Двамата са единствените кандидати в обявения от Министерството на културата след дълго отлагане конкурс.

Срокът за подаване на документи изчете на 23 март и двамата претенденти ще трябва да защитят своята концепция за развитие на музея пред комисия на Министерството на културата, чийто състав обаче не е ясен.

Димитров е начело на музея от 2001 г., когато бе назначен отново на поста след известно прекъсване. За известно време той оваканти мястото, докато беше министър без портфейл в първото правителство на Бойко Борисов, в което отговаряше за българите в чужбина. Постът обаче бе закрит през февруари 2011 г. заради принадлежността на Димитров към Държавна сигурност, което бе широко известен факт още преди влизането му в кабинета.

Обявяването на конкурс за шеф на НИМ и други незаети постове в национални културни институции бе предприето от служебния министър на културата Рашко Младенов, след като предшественикът му от ГЕРБ Вежди Рашидов отказа да предприеме действия.

В отговор на парламентарно питане на депутати от Реформаторския блок до Рашидов защо ведомството му не обявява конкурс, тогавашният министър обясни, че "никой друг не познава до кътните зъби НИМ".

След изясняването на претендентите, Божидар Димитров коментира пред "Капитал", че не се познава с проф. Вера Бонева, но смята, че има някои предимства пред нея като "дългия музеен стаж и управленския си опит". На въпрос защо според него има само двама кандидати в конкурса Димитров отговаря: "Ще прозвучи нескромно, но просто няма по-добър от мен. Здрав, прав съм, мога да работя. Много колеги правилно са преценили, че нямат шанс."

Другият участник в състезанието е проф. Вера Бонева е ръководител на катедрата "Културно-историческо наследство" в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Тя е историк, който специализира в периода на Възраждането. Завършила е история във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", след това получава докторска степен от Института по история при БАН. Член е на Акредитационния съвет към Националната агенция за оценяване и акредитация.

В последните години преподаватели от УниБИТ се представят силно на конкурсите за директори на културни институти, посочва "Капитал". Миналата година преподавателката в катедрата по "Библиотечни науки" Красимира Александрова стана директор на Националната библиотека "Св. Кирил и Методий". Тя беше единствен кандидат за поста, след като другите двама не бяха допуснати до конкурса. Председател на журито за допускане до конкурса беше Венцислав Велев - също преподавател в УниБИТ, в катедра "Културно-историческо наследство", и началник на отдел "Регионални дейности" към Министерството на културата. А през март миналата година за директор на Националния литературен музей също беше избран пак преподавател от УниБИТ - Пламен Георгиев-Крайски.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?