Битката между Тръмп и Конгреса около "руското разследване" продължава

Дон Макган

Американският президент Доналд Тръмп нареди на бившия юридически съветник на Белия дом Дон Макган да не се подчинява на призовка на Конгреса за даване на показания за свързаното с Русия разследване, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Белият дом се позова на правно мнение на правосъдното министерство, според което Макган не може да бъде принуден да свидетелства пред Конгреса във връзка с разследването на специалния прокурор Робърт Мълър.

Правният отдел на министерството посочи, че Макган би имал имунитет срещу даването на показания пред Конгреса за своята работа като бивш президентски съветник.

Демократите в Конгреса искат да изслушат Макган, който е важна фигура в свързаното с Русия разследване. Бившият юридически съветник на Белия дом е описал начини, по които Тръмп се е опитал да попречи на разследването.

Председателят на съдебната комисия към Камарата на представителите Джеролд Надлър заяви, че Тръмп просто се опитва да спре вредни за него показания, отнасящи се до действията му за възпрепятстване на правосъдието.

Демократът Надлър каза, че комисията, призовала Макган да свидетелства, ще се събере на заседание днес, и очаква бившият президентски съветник да се яви, за да даде показания.

Друг демократ в комисията - Дейвид Сисилин, предупреди, че ако Макган не се яви, може да се наложи конгресмените да пристъпят към проучване за импийчмънт срещу Тръмп, за да принудят правителството му да предостави свидетели и документи.

Адвокатът на Макган Уилям Бърк изпрати писмо до Надлър, в което заяви, че клиентът му няма да даде показания пред комисията, освен ако тя не постигне споразумение с Белия дом.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят