Битката с бездомните кучета в София: 22:2 в полза на чиновниците

Само двама ловци на кучета са на щат в общинското предприятие “Екоравновесие”

22:2 в полза на администрацията. Така изглежда в момента съотношението на силите в общинското предприятие, натоварено да се справя с бездомните кучета в София.

Според структурата “Екоравновесие”, от назначените на трудов договор 24-ма служители, само двама са ловци на кучета. Това става ясно от публикуваната структура на общинското предприятие във "Фейсбук" в сряда от общинския съветник от БСП Георги Кадиев.

От диаграмата личи, че "Екоравновесие" се грижи не за бездомните кучета, а за заплатите на ръководството – директор, зам.-директор, главен счетоводител, технически секретар, експерт по връзките с обществеността, завеждащ личния състав.

Зам.-директорът отговаря за т. нар. ръководител на обособено звено. На него пък са подчинени ветеринарния лекар, ветеринарния техник, петима шофьори, двама ловци, двама товарачи, един техник и един асистент-кореспондент, каквото и да значи това. Така от директора на предприятието до служителите, пряко отговорни за хващането на кучетата, има цели две нива от административни началници.

Издръжка за милиони

Всичко това струва на софиянци милиони. Официален отчет за дейността на “Екоравновесие” за 2011 г. на страницата на Столична община няма.

Впрочем няма и за минали години, но с много труд може да се открие на сайта на Столичния общински съвет, като отваряте заседанията.

През 2009 г. за едно обработено куче софиянци са плащали на общинското предприятие средно по 252 лв. За 2010 г. сумата набъбва на 315 лв. Данни за миналата година няма, но от изпълнението на бюджета на Столична община става ясно, че разходите за “Екоравновесие” възлизат на 1.2 млн. лв.

За 2012 г. бюджетът на общинското предприятие е 893 000 лв., но в края на годината цифрите най-вероятно ще са други.

Бездомните кучета се увеличават с кметуването на Фандъкова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отказа да подаде оставка след смъртта на проф. Ботьо Тачков, зверски нахапан от глутница бездомни кучета в кв. "Малинова долина". Тя поясни, че е кмет от две години и половина, а проблемът е от 20 години и е национален. “Никога не съм твърдяла, че като стана кмет проблемът ще бъде решен веднага”, каза Фандъкова. Тя допълни, че винаги е твърдяла, че решаването на проблема с бездомните кучета е най-тежкият и бавен.

И има основание да твърди това. Откакто е кмет, броят на бездомните кучета расте и то по официалните данни от преброяванията на “Екоравновесие”. През 2009 г. техният брой е бил 8538. В началото на 2011 г. нарастват на 9142.

В началото на тази година трябваше да се направи ново преброяване, но то се забави. Не е ясно дали процедурата вече е започнала.

Екоравновесие” стана символ на корупция

"Първата ми задача беше да спра корупцията и да спра изтичането на средства в самото предприятие "Екоравновесие", казва Фандъкова и обича да припомня, че именно тя уволни вече двама директори.

По нейна инициатива миналата година беше направен и одит на “Екоравновесие” за периода 2009 - април 2011 г. Резултатите показаха разминавания в числата в списъците с хванатите от ловците кучета, настанените в приюта в Сеславци, кастрираните и върнатите обратно животни.

Заради това столичният кмет уволни тогавашния директор на предприятието Петър Петров и даде резултатите от проверката на прокуратурата. Обвинителите засега обаче мълчат.

Преди две седмици беше сменен и следващият директор на предприятието д-р Илиян Кърджев. Причината - че е намалил ловците на кучета от 6 на 4 и не е направил преброяването на животните. Той се оправда със свития бюджет.

Сега на горещия стол в “Екоравновесие” седна бившият полковник от армията д-р Манол Нейков. Той помоли да го оставим да работи, за да може да излови кучетата. Чака се и първия му публичен отчет за това колко е хванал и колко е струвало това. Така поне заръча кметицата при представянето му – всеки месец пред обществото, за да е всичко прозрачно и да няма скрито покрито.

Забравеното обещание на Мирослав Найденов

До 2011 – 2012 г. бездомни кучета в София няма да има. Така обещаваше настоящият земеделски министър Мирослав Найденов преди повече от пет години. През 2006 г. именно той стана шеф на скандалното общинско предприятие “Екоравновесие”, което ръководи до лятото на 2009 г., когато ГЕРБ спечели изборите и той влезе в правителството.

Неговата работа като директор на "Екоравновесие" започна с неизгодна за общината сделка за имота, върху който в момента е приютът за кучета в Горни Богров.

Актуалното обещание с днешна дата е кучетата да намалеят на 4621 през 2014 г., а през 2016 г. по улиците са останат едва 462. Това обещание обаче не беше дадено от кмета Йорданка Фандъкова, а от заместничката ѝ Мария Боюджийска. Тя единствена си подаде оставка заради ескалацията на проблема с безпризорните животни, но Фандъкова не я прие, а призова "всички да се извиним на хората, които са нахапани”.

Споделяне

Още по темата

Още от България