Битката в Пенсилвания: може ли Байдън да спечели недоволните републиканци?

Битката в Пенсилвания: може ли Байдън да спечели недоволните републиканци?

Колебаещите се щати ще определят изхода от президентските избори в САЩ във вторник. Един от най-важните от тези силно оспорвани щати е Пенсилвания, където президентът републиканец Доналд Тръмп спечели на косъм през 2016 г. Ще може ли Джо Байдън да я върне на демократите, пита в кореспонденция от този щат агенция ДПА.

Дори девет години след като вече не е военнослужещ, си личи, че Боб Ярнал е морски пехотинец. Той е със здраво телосложение и късо подстригана коса. Петдесет и две годишният мъж дори носи спортна блуза с емблемата на корпуса на американските морски пехотинци и девиза им на предпазната си маска: Semper fi ("Винаги верен").

Ярнал е бил морски пехотинец 25 години и като бял човек, убеден републиканец и ветеран той попада в целевата аудитория на президента Доналд Тръмп. Бившият сержант обаче изпитва пренебрежение към главнокомандващия, а това може да вещае проблеми за Тръмп, когато резултатите станат ясни във вторник през нощта.

Ярнал живее в окръг Монро в Пенсилвания - колебаещ се щат, където като че ли всеки глас е от значение.

Президентските избори в САЩ ще се решат в тези силно оспорвани щати, където нито Тръмп, нито кандидатът на демократите Джо Байдън има категорична преднина.

Преди четири години Тръмп спечели срещу съперничката си демократка Хилари Клинтън само с 44 292 гласа, от общо над 6,1 милиона в Пенсилвания.

В окръг Монро Клинтън спечели само с 532 гласа повече от Тръмп от общо малко под 70 000 пуснати бюлетини. Имало е обаче и по-инфарктно малка разлика: През 2004 г. Джордж У. Буш спечели в общината само с четири гласа повече.

Допитвания в момента показват преднина за демократите в Пенсилвания, но това беше така и през 2016 г.

"Спечелихме Пенсилвания миналия път, ще спечелим с много повече и сега", заяви Тръмп на предизборна проява през септември.

Работници и доброволци в щаба на демократите в Страудсбърг, главния град в окръг Монро, се опитват да осигурят победа за Байдън и кандидатката за вицепрезидент Камала Харис. Те са добре запасени с агитационни материали и табели.

Мъж влиза в офиса на демократическата кампания без маска, и иска агитационна табела за двора на дъщеря си. Доброволец го моли да си сложи маска, а той отказва и ядосано си тръгва.

В щаба на кампанията "Победа за Тръмп" в Страудсбърг човекът нямаше да има проблем - никой там не носи маска, независимо от това, че самият президент наскоро се зарази с коронавирус.

Марк Додел ръководи предизборния щаб на демократите в Страудсбърг, а е член също на щатския комитет на Демократическата партия в Пенсилвания. "Участвал съм в организацията на много избори и никога не съм виждал толкова много заинтересовани хора", казва той. Офисът най-накрая е получил табели с текст "Републиканци за Байдън - Харис" и "Ветерани за Байдън - Харис", за които Додел казва, че много се търсят.

Ярнал, бившият морски пехотинец, който сега преподава "Гражданско образование", натоварва няколко от тези табели в багажника си.

"Това наистина са най-важните избори в живота ми. Демокрацията е заложена на карта, ако питате мен", споделя той.

Тръмп погазва конституцията, казва Ярнал и добавя: "Всеки друг президент би бил свален от власт за това, което той направи".

Появата на предшественика на Тръмп, Барак Обама, в светлокафяв костюм, смятан за твърде небрежен, беше скандал, а Тръмп, от друга страна, се отървава въпреки далеч по-скандалното си поведение, отбелязва Ярнал.

"Тази страна има нужда от водач, от човек, който ще я обедини, а няма да разединява и противопоставя хората едни срещу други", казва той. Ярнал споделя, че като републиканец, критикуващ Тръмп, е бил "обиждан по всевъзможни начини" от поддръжници на президента.

"Наричали са ме как ли не. Казвали са ми "либтард" (съчетание от английските думи liberal "либерален" и bastard "копеле" - бел. ред.) - пренебрежително название за човек с либерални възгледи.

Преди беше възможно политически възгледи да се обсъждат цивилизовано. "Сега нещата вече са лични", казва Ярнал.

Тръмп разделя семейства и, в този случай, приятели.

"Гледам на нещата така: Не съм изгубил приятели заради политиката. Изгубих приятели заради нечий характер и нравственост. Ако подкрепяш човек с неговия характер и морал, то за мен не си някой, с когото бих искал да общувам. А това определено причини много търкания, а това жалко, защото ако се върнем назад в историята ни, ще видим, че републиканци и демократи можеха да спорят за политика, като се срещнат, но после отиваха на пикник заедно със семействата си", казва Ярнал.

Тръмп обаче продължава да е много популярен в селските райони в Пенсилвания.

През 2016 г. районите на Филаделфия, Питсбърг и Алънтаун бяха изцяло сини - цвета на демократите.

Почти цялата останала част от картата обаче беше червена - за републиканците. По пътищата на страната, в предните дворове на къщите се виждаха агитационни табели на Тръмп и Байдън.

По предизборната кампания личи, че Тръмп знае, че Пенсилвания е ключова. От изписването си от болница след лечение на коронавирус, той предприе втора предизборна обиколка в този оспорван щат.

"През 2016 г. вие гласувахте за уволнението на тази корумпирана и немощна политическа върхушка, и избрахте за президент човек, който не е от тази среда, най-сетне да постави Америка преди всичко", каза той, приветствайки привържениците си в Джонстаун.

Малко преди Тръмп да се зарази с коронавируса, той заяви на митинг в Харисбърг, че демократите могат да победят в Пенсилвания само чрез измама.

Въпреки че той продължи да твърди, че гласуването по пощата е благодатна възможност за изборни измами, съпартийците му в щата казват, че гласуването по пощата е безопасно и разумно.

Ярнал смята, че Байдън ще спечели в Пенсилвания, ако Тръмп не е подготвил някои мръсни номера. Демократите се безпокоят например, че Тръмп може да се самопровъзгласи за победител в изборната нощ преди преброяването на гласовете, изпратени по пощата.

Ярнал обаче не мисли, че Байдън ще има същата съдба като Клинтън пред четири години по редица причини.

Байдън, който е израсъл в град Скантън в Пенсилвания, е далеч по-популярен в щата, отколкото Клинтън някога е била.

Ярнал смята също, че много повече жени, отколкото през 2016 г., ще гласуват за Байдън и Харис.

Изказването, което се твърди, че е направил Тръмп, че загиналите американски войници са "неудачници" и "издънки", му костваше подкрепата на много семейства на военни, въпреки че Тръмп категорично отрича да е казвал такова нещо.

"Имам куп приятели републиканци, за които знам, че няма да гласуват за Тръмп", казва бившият пехотинец.

В щаба на демократите в Страудсбърг Додел възлага надежди на избирателната активност на многобройните цветнокожи жители на щата, които масово подкрепят Байдън.

Той обаче се опитва да не изпада в прекален ентусиазъм, спомняйки си момента на 8 ноември 2016 г., когато научил, че Тръмп изненадващо печели Пенсилвания. "Бях много депресиран", казва той.

Преди тези избори Додел е оптимист. При все че се надява допитванията този път да са наред, той все пак отбелязва: "В нищо не съм сигурен".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят