Битката в САЩ: почитател на "Кръстникът" и Шекспир срещу фен на "Междузвездни войни" и "Здрач"

САЩ избира днес измежду почитател на "Кръстникът" и фен на "Междузвездни войни", посочва френският в. "Фигаро" в пространна статия, посветена на културните предпочитания на двамата кандидат-президенти Барак Обама и Мит Ромни.

 

В сферата на киното сегашният президент е фен на класиката и любимите му ленти са първата и втората част на "Кръстникът", "Казабланка", "Лорънс Арабски" и "Полет над кукувиче гнездо". Предпочитайки тези класически шедьоври на киното, Обама само затвърждава имиджа си на киноман, като същевременно не предприема ненужни рискове с нестандартни филмови вкусове.

 

Противникът на Обама - Мит Ромни, е фен на авантюрата, било то космическа или земна, сочат филмовите му предпочитания. Той е фен на сагите за Междузвездните войни и Индиана Джоунс, но смята за изключителен филм и "Хенри Пети".

 

Изненадващо двамата кандидати имат общ любим сериал - "Модерно семейство". Обама признава, че този комедиен сериал следят също съпругата и дъщерите му. Историята за ексцентрично семейство и за хомосексуална двойка, осиновяваща дете, обаче изглежда изненадващо предпочитание за Мит Ромни, който е консервативно настроен по въпросите за семейството и хомосексуалната ориентация.

 

В списъка с предпочитаните сериали на Обама попадат и "Отечество", "Стар трек", "Престъпна империя" и "Жицата".

 

В списъка на Ромни пък са "Рокфелер плаза 30", "Праведен", "Морска полиция: Спецотдел" и "Светлините на петъчната вечер".

 

Битката между Обама и Ромни днес се превръща и в битка между фен на соулмузиката и класиката и фен на рока и кънтрито. В областта на музиката Обама обича да се наслаждава на Майлс Дейвис, Джон Колтрейн, Боб Дилън, Стиви Уондър, Дъ Фюджис и суитите за виолончело на Бах.

 

Противникът му Ромни е фен на Бийтълс, Джони Кеш, Ранди Травис, Клинт Блек и Рой Орбисън.

 

Ако се съди по литературните предпочитания, днешната президентска надпревара е между фен на драматизма на Шекспир и на почитател на съвременния драматизъм в стил романи от поредицата "Здрач".

 

В списъка с любимите книги на Обама фигурират шекспировите пиеси, Библията, "Моби Дик", "Песента на Соломон" на Тони Морисън, писанията на Ейбрахам Линкълн - източник на неговото вдъхновение, есето на американския философ Ралф Уолдо Емерсън "Самоувереност" и книгата "Да разделиш водите" на Тейлър Бранч. Тя разказва историята на САЩ в периода 1954-1963 г., когато афроамериканците се борят, за да получат същите граждански права като белите - един скъп за Обама момент от американската съвременна история.

 

Като любими книги Мит Ромни винаги сочи романите от поредицата "Здрач" на Стефъни Майър, "На изток от рая" на Джон Стайнбек, "Приключенията на Хъкълбери Фин" на Марк Твен и "Бойно поле земя" на Л. Рон Хабърд.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят