Битката в СДС се изостря

СДС е в криза, а ръководството на партията отказва да носи отговорност - тази теза, първоначално огласена от зам.-председателя на СДС Екатерина Михайлова пред Би Ти Ви преди Коледа, е доразвита днес в две нови интервюта - едното на бившия премиер Иван Костов в пловдивския в. Марица, а другото на зам.-председателя на ПГ на ОДС Димитър Абаджиев във в. "24 часа".

"Ние сме в криза", констатира Иван Костов и допълва, че причините са много - "загубихме почти половината си привържениците и сме на път да загубим половината от останалите, нарекохме победа едно поражение и ръководителите ни бягат от отговорност".

Проблемът на СДС, според Костов, е че не намира политически изход за излизане от кризата, а това от своя страна води до конфликт, заплашващ да ескалира във вътрешнопартиен сблъсък.

"Ако има проблем в СДС, то това е, че някои хора, вместо да си гледат работата, интригантстват", каза в отговор на критиките зам.-председателят на СДС Емануил Йорданов. Според него изходът от ситуацията е да "оставим тези хора да си дават интервютата, докато се изчерпат".

Йорданов бе категоричен, че не е съгласен с твърдението на Костов за криза в лидерството и ръководството на СДС.

На Костов не му се занимава с машите, които го атакуват
Бившият премиер и лидер на СДС Иван Костов обяви, че знае кой е мозъкът на атаките срещу него, от къде идват парите, но не смята да отговаря на "машите", които го атакуват.

"Аз съм политик от 14 години. Аз различавам машата от ръката, ръката от главата и в никакъв случай няма да се занимавам с машите. Ако има пари, винаги има такива, които са готови да нападат всекиго", заяви Костов в предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви.
още

Според бившия премиер проблемът се корени във факта, че СДС не предлага алтернатива на сегашното управление и няма идеи, които да заинтригуват избирателите. "СДС е опозиция, а не се бори", твърди Иван Костов.

Подобно мнение изразява и Димитър Абаджиев: "Големият проблем на СДС е първо в собствената му идентичност, в това каква партия искаме да бъдем и дали можем да отправяме ясни управленски послания".

"Не споделям тази теза, просто трябва да се проследят изявите ни в последните месеци", опонира им Емануил Йорданов. Вината за загубата на електорат, според него, не трябва да се търси в ръководството на СДС, нито във водената от него политика, а във факта, че стопяването на гласоподавателите е обща болест на всички политически партии.

С това е съгласен и Иван Костов, който казва, че кризата в СДС е аналогична на тази в БСП, само че според него причината е различна - чрез ориентацията си към НАТО и ЕС БСП губи своята исконна идентичност, докато СДС е автентична партия, която никога не е променяла приоритетите си.

Тоест, ако БСП се проваля заради политиката си, СДС го провалят политиците му, които, по думите на Абаджиев, не спазват собствените си обещания и не следват принципите си.

"Затова ръководството на СДС начело с Надежда Михайлова трябва да се оттегли моментално", призовава депутатът. В противен случай, според Абаджиев, то рискува да загуби легитимността.

"Тезата, че сегашното ръководство на СДС е нелегитимно, може да развива само човек, който не е чел устава", опонира Емануил Йорданов. Той заяви, че не споделя нито мнението на Иван Костов, нито това на Димитър Абаджиев и добави, че не вижда заплаха за единството на СДС. Според Йорданов подобни медийни изяви няма да предизвикат сблъсък в партията и това се е видяло на последния Национален съвет на СДС. "Не предвиждам да се случи нещо по-различно и на следващия Национален съвет", добави зам.-председателят на СДС.

За Димитър Абаджиев обаче на предишния Национален съвет въпросът за отговорността е останал нерешен, а "той е като бомба със закъснител, която не беше обезвредена".

Изходът, който предлага депутатът, е да се назначи служебно ръководство, което гарантира провеждането на Национална конференция.

Национална конференция поиска и Екатерина Михайлова. Тя самата изрази готовност да подаде оставка като член на НИС, тъй като част от ръководството на партията носи отговорност за това, че избирателите са останали "излъгани" на втория тур на местните избори, когато лидерът на СДС ги призова да гласуват за Софиянски.

"Софиянски наруши обещанието, дадено пред СДС, да стане опозиция на НДСВ", казва и Костов. Според него набързо сформираната коалиция в София е параван за чужди интереси и не изключва възможността свободните демократи да изпреварят СДС. "В политиката тези неща се случват", казва Костов.

Че СДС е заплашен от конкуренцията признава и Димитър Абаджиев, който твърди, че в "политиката няма празни пространства" и че "ако СДС не осъзнае това, той ще бъде заместен от други политически сили". Според него няма нищо изненадващо, че формации като Новото време набират преднина. Подобно на Костов, той определя коалиционната политика на СДС като "параван, зад който се водят други спорове и битки".

Говорителят на СДС Николай Младенов определи като "много грозно" твърдението на Димитър Абаджиев, че Новото време може да бъде алтернатива на СДС.

"Аз никога не бих казал подобно нещо, което ме кара да мисля, че Абаджиев има нещо на ум", каза говорителят на СДС.

Той изрази учудване от цялото интервю на Димитър Абаджиев, тъй като именно той е бил човекът, който на последния Национален съвет на СДС е предложил в приетата резолюция да бъде записано, че НС дава пълната си подкрепа за НИС на партията.

"Наистина не разбирам как толкова бързо този човек си смени мнението", добави Младенов.

По повод на твърдението, че ръководството на СДС е загубило легитимност като не е изпълнило обещанието си да подаде оставка ако загуби изборите, Младенов напомни, че Димитър Абаджиев е юрист и като такъв би трябвало да знае, че едно избрано ръководство не може да бъде нелегитимно.

Той каза, че не желае да коментира думите на Иван Костов, защото всеки има право на мнение и добави, че не е съгласен с много от нещата, които е чул.

"Съгласен съм обаче с това, че европейската и северноатлантическата интеграция на страната са необратим процес, и че заслугата за това е на СДС.

Запитан какъв е проблемът на дясната опозиция, говорителят на партията каза:
"Проблемът на СДС е в това, че сами се поставяме в ситуация да коментира нечии думи, а не да се занимаваме с истинския дневен ред на обществото".
Според повечето наблюдатели на ситуацията в СДС, на предстоящия Национален съвет лоялните на бившия премиер хора ще атакуват открито ръководството начело с Надежда Михайлова и ще поставят въпроса за извънредна Национална конференция. Към този момент не е ясно дали самият Иван Костов ще оглави бунта, назряващ в партията още преди местните избори, или ще предпочете както и досега, да стои настрана.

Още от България