Битката за архитект на София продължава с 13 кандидати

На 26 февруари отварят концепциите им за управление

Битката за архитект на София продължава с 13 кандидати

Двама отпаднаха от конкурса за главен архитект на София – доц. Петър Чавов и Юрген Порш. Така в следващия кръг продължават 13 кандидати. Това реши 13-членната комисия след прегледа на документите. http://www.sofia.bg/Glaven-arhitekt-Sofia_kandidati.asp

В конкурса не участва нито един от критиците на бившия главен архитект Петър Диков. Напред продължават кандидати свързани с досегашното управление на Направление "Архитектура и градоустройство" и с двете най-големи браншови организации – камарата и съюза на архитектите.

Предстои допуснатите кандидати да защитят концепциите си за управление. Те ще бъдат отворени на 26 февруари в Столична община. Темата е: "Концепция за управление на системата и процеса на градско планиране и градоустройствено развитие на Столичната община".

При представянето на условията в конкурса столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че се надява претендентите за поста да позволят концепциите им да бъдат качени на сайта на общината. Освен това е предвидено да има и публично обсъждане в Дома на архитекта.

Финалният етап от надпреварата е интервю с членовете на комисията.

Отпадналите

76-годишният доцент от Нов български университет Петър Чавов е отстранен, защото не е представил документи за образователен ценз, за проектантска правоспособност и за достъп до класифицирана информация, както и концепция за стратегическо управление.

Най-вероятно комисията не е зачела германската му диплома. Чавов има опит като архитект и преподавател по архитектура в Хамбург, а между 1990 г. и 2004 г. е началник на отдел "Капитално строителство" в Министерството на правосъдието на същия град.

Германецът Юрген Порш, който управлява "Порш концепт", пък не е доказал 10-годишен професионален опит, три години от които на управленска длъжност, е посочено в мотивите.

Претендентите

В надпреварата остават 13 кандидати. Сред тях са сочените за фаворити Влади Калинов и Иван Шишков. Според публикации в пресата един от тях двамата ще е новият главен архитект на София.

Влади Калинов минава за дясната ръка на досегашния главен архитект Петър Диков. През последните близо десет години той ръководи дирекция "Общински строителен контрол" в направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) на Столичната община. Преди това е бил главен архитект на Банкя.

Иван Шишков в момента е главен архитект на столичния район "Триадица", преди това е бил архитект на Банкя.

В надпреварата е и Иван Несторов, който напусна НАГ след избирането на Петър Диков за главен архитект през 2006 г. Несторов беше директор на дирекция "Контрол по строителството" по времето на Стефан Софиянски. В началото на  кметския мандат на Бойко Борисов пое управлението на тогавашната дирекция "Архитектура и градоустройство" след напускането на тогавашния главен архитект Стоян Янев. След избора на Петър Диков стана директор на дирекция "Благоустройство и геозащита" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Друг кандидат е председателят на Съюза на архитектите в България Георги Бакалов.

Втори опит прави арх. Николай Пърпов. Той участва и в предишния конкурс за главен архитект на София през 2005 г., но не успя да спечели.

Бившият общински съветник от СДС-либерали в периода 1991-1995 г. Николай Яръмлъков също е сред желаещите за поста. Името му е свързано с проект за хотел на мястото на къщата на Иван Гешов на бул. "Патриарх Евтимий" 7, който така и не е реализиран.

В следващия етап на надпреварата продължават също бившият главен архитект на Благоевград Огнян Тунтев, както и арх. Бойко Кадинов, който ръководи катедра "Обществени сгради" в Университета по архитектура, строителство и геодезия и от 1990 г. има собствена архитектурна агенция "Братя Кадинови".

Стефан Добрев, чието архитектурно студио спечели конкурса за нова визия на центъра на София за зоната от Орлов мост до Националния стадион, също продължава напред.

Управителят на "АТМ" Ивайло Мишев също ще представи концепцията си. Неговото архитектурно студио беше един от седемте кандидати за Подробен устройствен план на Борисовата градина с идеята до стадион "Васил Левски" да се построи нов център за изкуство.

Останалите допуснати участници са Иван Моев от "ТОП Арх", Здравко Здравков от "Квадра-04" и Румен Несторов от "Лоел".

Комисията

Продължаващите кандидати ще бъдат оценявани от 13-членна комисия. Отделно седем наблюдатели от професионални и неправителствени организации ще следят дали всичко е прозрачно и се спазват правилата.

Председател на комисията е Юлия Ненкова, заместник-кмет на направление "Законност, координация и контрол".

Министерството на регионалното развитие е представено от зам.-министър Николай Нанков,  Съюза на архитектите – от Митьо Виделов, Камарата на архитектите – от Иван Аврамов и Николай Баровски.

Представителите на Столичния общински съвет са Силвия Христова (ГЕРБ), Иво Божков (РБ) и Милка Христова (БСП).

Останалите членове са от Столична община – секретарят Ралица Стоянова, шефът на дирекция "Човешки ресурси" Светозар Ерменков, началникът на жилищно и обществено строителство Анна Мутафчиева, директорът на транспортна инфраструктура Васил Начевски и шефката на "Зелена система" Ралица Маджарова.

Бойка Къдрева е и.д. главен архитект

До избора на титуляр Бойка Къдрева, която е част от екипа на Петър Диков, временно ще заема поста на главен архитект.

Диков подаде оставка през ноември 2015 г., но с дата 9 февруари 2016 г. Въпреки тримесечното предизвестие, конкурсът за нов главен архитект се забави и едва в края на януари бяха обявени условията.

Инициативният комитет за промяна на системата за градско планиране настоява за промяна на модела на управление при взимането на градоустройствените решения. Те искат формиране на визионерско звено, което да чертае новото развитие на София. Според тях смяната на едно име с друго не е решение на проблемите. Инициативният комитет отказа да участва в комисията по избора, но има свой наблюдател – арх. Любомир Георгиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?