Битката за гласовете на консерваторите в Републиканската партия се ожесточава

Битката за гласовете на консерваторите в Републиканската партия се ожесточава

Шумното включване на тексаския сенатор Тед Круз в надпреварата за президентските избори в САЩ през 2016 г. активизира ранната битка за гласовете на консервативните избиратели, които възнамеряват отново да не подкрепят върхушката на Републиканската партия при определянето на кандидат за президент, пише американският в. "Вашингтон пост".

Освен Круз поне още шестима претенденти вероятно ще се борят за сърцата на консерваторите на първичните избори, които се очертават като доста оспорвани.

При обявяването на кандидатурата си 44-годишният сенатор - известен със своята войнственост и превърнал се в символ на непокорните консервативни активисти в Америка - показа, че ще се бори и за евангелистките християнски избиратели, отбелязва изданието.

За разлика от него други съперници, най-вече бившият губернатор на Флорида Джеб Буш, се представят като фаворити на бизнес кръговете и фракциите от основното течение на републиканците.

Но заформящата се битка в Републиканската партия за определянето на кандидата за президент не може да бъде дефинирана само от гледна точка на разделението между върхушката и редовите консерватори. Има много неясни категории, които се преплитат по различни начини. Кандидатите могат да бъдат групирани в зависимост от възрастта и на географски принцип.

Някои насочват вниманието си върху вътрешните въпроси, други - върху външната политика. А има и разделение между сенатори първи мандат, които наблягат на реториката и предлагането на идеи, и губернатори, които ще разчитат на репутацията си, за да постигнат промяна в своите щати, коментира вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?