Битката за Мосул е в заключителната си фаза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че настъплението на правителствените сили за отвоюване на Мосул от групировката "Ислямска държава" е на финалната права, предаде Ройтерс.

"Битката е във финалната си фаза. С всеки изминал ден Даеш ("Ислямска държава") става все по-здраво обкръжена в малка зона и дните ѝ са преброени", каза Абади на пресконференция.

"Нека бъда ясен - ще окажем закрила на членовете на семействата на Даеш, които са цивилни, но ще накажем терористите и ще ги дадем под съд, ако се предадат", каза той и предупреди, че ако не се предадат, ще бъдат убити.

Абади съобщи, че ще посети следващата седмица Вашингтон и ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп, за да обсъдят войната. САЩ оказват въздушна и артилерийска подкрепа на офанзивата.

Иракските сили установиха днес контрол върху Железния мост, свързващ източния сектор с контролирания от "Ислямска държава" стар град в Мосул, съобщи федералната полиция. Правителството държи под контрол вече три от петте моста над река Тигър, която разполовява Мосул.

Общо 97 374 човека или 16 299 семейства са били прогонени от домовете си в западната част на града заради боевете, съобщи Международната организация по миграция, цитирана от Франс прес.

Смята се, че в Западен Мосул е имало около 750 000 души при започването на настъплението на иракските сили на 19 февруари.

Споделяне

Още от Свят