Битката за наследството на Березовски разкри многобройни фалшификати

Колекцията от произведения на изкуството, с която се гордееше покойният руски олигарх Борис Березовски, съдържа многобройни фалшификати, съобщи днес лондонският вестник "Сънди таймс", цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Фалшификатите били разкрити при оценка на състоянието на Березовски, за което ожесточена борба водят членовете на неговото семейство. Според вестника най-малко 19 картини са фалшификати. Сред тях има произведения, приписвани на знаменити руски художници, включително Алексей Саврасов и Александър Алтман.

Според източници на "Сънди таймс" някои от картините, принадлежали на Березовски, може да са били подменени с копия след смъртта му. По този повод бивши приближени на руския бизнесмен смятат да се обърнат към полицията, добавя вестникът.

Березовски се самоуби през пролетта на 2013 г. в дома на бившата си съпруга недалече от Лондон. Британската полиция установи, че в момента на самоубийството финансовото му положение е било критично и той е бил практически разорен.

Березовски започна да събира своята колекция по време на пребиваването си в Западна Европа. Общата ѝ стойност преди се оценяваше на 80 млн. долара. Той купуваше картини главно на търгове.

Споделяне

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?