Битката за пътници смъкна цените на авиобилетите до 2.99 евро

"Уизеър" пуска линия до Братислава, а от пролетта ще лети между София и Варна

Битката за пътници смъкна цените на авиобилетите до 2.99 евро

Битката за пътници смъкна цените на авиобилетите до 2.99 евро. Такъв ограничен брой билети пуска най-големият нискобюджетен авиопревозвач на българския пазар "Уизеър" (Wizzair).

От пролетта компанията ще извършва и вътрешни полети по дестинацията София – Варна, а от 30 юни пуска и нова линия София – Братислава. Така маршрутите на превозвача от България стават общо 33 до 16 държави. Това обяви превозвачът на пресконференция.

Билетите от 2.99 евро са за различни дестинации в едната посока с включени такси. Те са за полети по международни маршрути. Това е най-евтината цена в цялата история на компанията и идва в отговор на основния им конкурент на българския пазар "Райънер" (Ryanair), който пуска билети от 4.99 евро в битката да измести "Уизеър" от лидерската позиция у нас.

"Уизеър" има 23.9% дял на превозените пътници през миналата година от България. След нея е "Райънер" с 20.5%, следван от "България ер" - с 18.8%, сочат данните на унгарският нискотарифен превозвач.

За 2016 г. "Уизеър" отчете превозени 23 млн. пътници по линиите от и до България, което е ръст от 25% спрямо година по-рано. Базираните в България самолети на компанията са общо осем, като седем от тях са в София и един ще бъде във Варна.

Унгарският превозвач твърди, че очаква отговор на жалбата си от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация“ срещу решението на старото ръководство на летище "София" за израняване на таксите за обработка на пътник на двата терминала.

"Уиз еър" лети от стария терминал, докато основният му конкурент "Райнеър" от новия терминал на столичното летище. И двете компании заплащат една и съща цена от 5.5 евро за обработка на пътник, въпреки че условията на терминал 2 са по-добри.

"Ситуацията е злощастна донякъде. Винаги сме вярвали в отворения пазар и честната конкуренция и не можем да се съгласим, че трябва да работим от недобре оборудван терминал, което влияе зле на имиджа ни. В това време други играчи на пазара осигуряват на клиентите си по-добър стандарт", коментира Тамара Валоа, директор "Комуникации" в "Уиз еър".

Компанията очаква справедливо решение от въздухоплавателната администрация и ако не го получи, ще сезира Европейската комисия, допълни Тамара Валоа.

Според бившия шеф на летище "София" Христо Щерионов унгарският превозвач предпочел да остане на стария терминал, защото не може да премести цялата си летателна програма на новия. По този начин няма да има объркване на пътниците му, а и самата авиокомпания ще има възможност да се рекламира по-добре.

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев каза неотдавна, че е разпоредил проверка на решението за изравняване на таксите на двата терминала.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?