Битката за Пирин: Протест в защита на природата и контрапротест за втора кабинка над Банско

Битката за Пирин: Протест в защита на природата  и контрапротест за втора кабинка над Банско

Граждани и екоорганизации протестираха в София срещу разширяването на ски зоната в Пирин, промените в плана за националния парк и промените в концесионния договор с "Юлен", които подготвя правителството. Шествието тръгна около 19 ч. в сряда от паметника на Алеко Константинов на бул. "Витоша" и продължи към Министерския съвет. Множеството скандираше: "Пирин е в беда, спасете го сега", а при преминаването край Съдебната палата и след това пред Министерския съвет ехтяха възгласи "Мафия!". Включиха се много млади хора, които носеха саморъчно направени плакати: "В Банско Златният телец изгрява, над Пирина пламеней", "За Пирин. Не на бетона", а при тръгването на шествието отпред застанаха деца, които държаха голям транспарант с надпис "Спасете Национален парк Пирин".

По същото привържениците на проекта за втори кабинков лифт над Банско организираха контрапротест край Симитли. Кметове на общини и жители на Банско, Симитли, Добринище, Петрич, Сандански и др. блокираха път Е79 в знак на протест срещу временното отлагане на решението за ски концесията в зимния курорт.

Екоминистърът Нено Димов заяви във вторник, че Министерският съвет ще гледа решението в началото януари. До тогава ще е приключило и планираното за 22 декември общественото обсъждане на промяната в плана за управление на природен парк "Пирин", която допуска инвестиционни намерения в ски зоната.

Исканията на екокоалицията

Според природозащитниците на обществен дебат трябва да се подложи и промяната в концесията, тъй като тя ще засегне част от природния парк, която е под изключителна защита.
Екокоалицията се обяви срещу опитите планът за управление на Национален парк "Пирин" и концесионният договор на ски зона "Банско" да бъдат променени, с цел да се допуснат мащабни сечи и строежи в националния парк.

Коалицията остро протестира срещу опита за разширяване на концесията от 99.55 ха на 1077 ха, което би узаконило ред незаконни строежи в парка и би увредило допълнително обекта от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Според екоактивистите разширението излиза даже от контура на териториално-устройствения план, в това число – и в района на връх Църна могила, където има изоставен стар лифт и много стари гори. По-важното в случая е, че според скиори там има риск от лавини.

От екоминистерството заявиха пред бТВ, че картата, разпространена от Коалицията "За да остане природа в България", не е прецизна. От там уверяват, че промяната в концесията предвижда предпазна клауза, която не допуска изграждането на ски писти и съоръжения под връх Църна могила.

Природозащитниците подчертават, че процедурата по промяна на плана за управление на Пирин, за която МОСВ събира становища до 22 декември, се провежда в нарушение на три закона - за защитените територии, за биологичното разнообразие и за опазване на околната среда.

Алпинистът Боян Петров също се включи в протеста. Той заяви, че "една нагласена кръгла маса се стреми да легитимира решения въпреки екозащитниците".

Кметове и жители на региона около Банско блокираха главен път Е-79

Контрапротестът на главен път Е-79 бе организиран от Сдружение "Бъдеще за Община Банско" с искания за развитие на ски зоната, както и на цяла Югозападна България с изграждането на автомагистрала "Струма".

Протестът е подкрепен от 13 неправителствени организации сред които Асоциацията на пострадалите от катастрофи, Асоциацията за селски и екологичен туризъм, сдружение "Природата за хората и регионите" и др.

По-рано в сряда Владимир Иванов от организацията за защита на дивата природа WWF обясни пред БНР, че протестът им е срещу целия пакет от манипулации и изкривявания на закона, така че много по - лесно да може да се сече.

Имитация на прозрачност

Той каза, че екоораганизациите не са участвали на срещата в понеделник в МОСВ, но са били на две такива дискусии ."На една от тях вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че има съгласие или поне, че се търси такова между всички страни по толкова сложния противоречив казус за опазване на национален парк "Пирин", а такова съгласие всъщност нямаше. Идеята беше да се представят различните гледни точки, всичките трудности и измерения на този проблем и на тази държавна собственост, която всеки дърпа към себе си по някакъв начин. Поставени бяха много въпроси, съществени въпроси, включително и от нас. Ние непрекъснато показваме и доказваме, че опитите за отваряне на парка за сечи и строежи тежко противоречат на българското законодателство и са опасни за бъдещето на парка", каза Владимир Иванов.

По думите му, тук не става въпрос за емоции и любов към природата, а за неща, които са регламентирани с наредби, със закони, с договори, които трябва да се спазват.

"Вместо отговори получихме покана за още една среща - от петък следобед за понеделник. Без да имаме отговори и без да имаме време да се подготвим. Затова решихме, че това е подмяна на целия процес и имитация на прозрачност и обществена отговорност", обясни той отказът за участие в последната среща, но уточни, че чакат отговори на въпросите си.

Владимир Иванов подчерта, че хората в Банско не са противници на природозащитниците. Според него има псевдо-медиен шум, който се поддържа не от хората в Банско, а от определени лобита: "За съжаление, хората в Банско, Добринище и целия район отдавна нямат алтернатива, освен зимния туризъм."

Той определи точно това като най - големия проблем за региона - огромна зависимост, омагьосан кръг, от който институциите трябва да намерят изход.

Георги Марков от ГЕРБ:  Видях ги - 37 души застанали и реват пред МС

По-рано в сряда депутатът от ГЕРБ Георги Марков нападна екоактивистите.

"Въобразяват си някакви неправителствени организации. Видях ги на снимка - около 37 души застанали и реват пред Министерския съвет. И някой вика: "Ми ще реват, те са власт". Като искат това, да заповядат на терена на политиката. Да спечелят избори и да дойдат тук. Да закриват лифтове, да закрият и метрото, което ГЕРБ построи. Да закрият спортните зали. Да станем не парламентарна демокрация, а анарходемокрация", коментира Марков.

Споделяне

Още по темата

Още от България