Битката за шеф на Световната търговска организация е на финала

Кръг от двумесечни консултации за подкрепа за четиримата кандидати за генерален директор на Световната търговска организация (СТО) започна в петък от грепа представилет от Кения, Норвегия и Канада, предаде АП. Така надпреварата за поста навлезе във финалния си етап.

Претенденти за шефското място СТО са Джайа Кришна Катари - министър на външните работи, международната търговия и регионалното сътрудничество на Мавриций; Карлос Перес дел Кастильо - бивш представител на Уругвай в СТО; французинът Паскал Лами, който е бивш еврокомисар за международната търговия; и Луис Фелипе де Сейшас Кореа - представител на Бразилия в СТО.

През януари, когато официално започна процесът по избора, всеки един от кандидатите имаше един час, за да се представи и да отговори на въпроси в централата на СТО.

Според правилата на СТО триото от представители трябва да установи в периода от 1 април до 31 май кой от кандидатите за ръководител на СТО се ползва с най-широка подкрепа. Подразбира се, че кандидатите, които имат най-малка подкрепа, ще се оттеглят през следващите два месеца.

При избора на генерален директор на СТО не се предвижда официално гласуване. Той се посочва след постигането на консенсус в резултат на преговорите при закрити врата. Надпреварата за поста преди шест години обаче се превърна в горчива битка, припомня АП.

През 1999 г. назначаването на генерален директор предизвика сериозен конфликт между привържениците на Супачай Паничпакди и Майк Мур, в резултат на който СТО остана без ръководител в продължение на четири месеца. Според компромисното решение, всеки един от двамата кандидати получи правото да управлява СТО в продължение на три години. Мандатът на Супачай Паничпакди изтича на 31 август тази година.

Една от основните задачи на новия генерален директор ще бъде да увеличи усилията за сключването до 2006 г. на споразумение за либерализация на световната търговия.

Споделяне

Още от Бизнес