Биткоин истерията продължава с цена над 15 000 долара, кражба и старт на фючърси

Биткоин истерията продължава с цена над 15 000 долара, кражба и старт на фючърси

Търговията с биткоини достигна истерични нива над 15 хиляди долара в четвъртък, когато също така стана ясно, че мина за копаене на криптовлутата е хакната и ограбена. И всичко това се случва само ден преди старта на фючърсната търговия с виртуалната валута на две световни борси.

Биткоинът, който в началото на 2017 г. се продаваше за 1000 долара, в четвъртък стигна рекорден връх от 15 058 долара в сутрешната търговска сесия, а в обедната нивото ме вече беше 15 242.99 долара, предаде Блумбърг. След като прибави за ден 19 на сто към стойността си, а от началото на седмицата поскъпването стана 50%, криптовалутата се върна до 14 800 долара, с което повишаването  цената за деня бе ограничено до 11.6 процента, по данни на електронната платформа за търговия с виртуалната валута Коинмаркеткап (CoinMarketCap).

Така биткоинът нарасна с над 1400% от началото на годината и по данни на Коинмаркеткап пазарната стойност на основната дигитална валута вече достигна близо 240 млрд. долара.

На фона на шеметния ръст словенската платформа за добив на биткоини "НайсХаш" (NiceHash) съобщи, че разследва пробив в системата си за сигурност и евентуална кражба на биткоини за десетки милиони долари. Мината е затворена принудително за 24 часа и се работи по установяването на точния брой открадната криптовалута. Портфейлният адрес, съхраняващ добитите биткоини, показва, че вероятно са били откраднати около 4736.42 биткоина, според данни на организацията "КоинДеск" (CoinDesk). Това означава реална кражба на над 70 млн. долара при капитализацията на валутата в четвъртък.

Инцидентът е докладван на съответните власти и на силите на реда, като им сътрудничим, съобщиха от "НайсХаш" и призоваха потребителите си да сменят своите онлайн пароли.

Онлайн сигурността е основно притеснение при трансакциите с виртуалната валута.
.
В Япония след фалита на платформата за търговия с биткоини Ем ти Гокс (MtGox) бяха въведени нови закони, които да регулират търговията с тази и други дигитални валути. Ем ти Гокс приключи дейност през февруари 2014 година, посочвайки, че е загубила 850 000 биткоина, евентуално откраднати от хакери.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес