Биткойн вече си има клонинг

Криптовалутата се раздели на две заради спорове по ускоряване на разплащанията

Биткойн вече си има клонинг

Най-популярната в света криптовалута от 1 август е разделена на класически биткойн (Bitcoin) и биткойн кеш (Bitcoin Cash). Това е резултат от спора за актуализациите, които трябваше да увеличат скоростта на обработка на транзакциите, тъй като в момента платежната система обхваща много операции и е станала твърде скъпа и бавна.

ББС отбелязва, че решението за разделянето на криптовалутата ще засегне пазар, чиито обеми се оценяват на десетки милиарди долари.

Стойността на биткойн кеш възлиза на 467 щатски долара, а на класическия биткойн – около 2696 долара. Само за един ден търговията пазарната капитализация на новата криптовалута достигна до 7.3 млрд. долара. За класическия биткойн тя надхвърля 44 млрд. долара.

Биткойн е електронно средство за разплащане, чиято концепция е публикувана през ноември 2008 г. от Сатоши Накамото. С виртуалната валута, която няма физическа форма и се съхранява в електронно портмоне, могат да се плащат стоки и услуги, но местата, където се приема тя засега са относително малко.

Биткойни може да се купят срещу обикновени пари на борсите или от други притежатели. Нови биткойни попадат на пазара в резултат на т. нар. добив, който е сложен процес на изчисления на математически задачи. До преди няколко години биткойни можеше да "копае" всеки ползвател на валутата, но сега процесът изисква повече компютърна мощност и ресурси, което доведе до създаването на "миньорски" общества, пише ББС.

"Миньорите" могат да получават нова криптовалута като възнаграждение за това, че обезпечават работата на биткойните. На практика те са тези, които при разплащане с биткойни през системата потвърждават транзакцията. Одобряването трябва да се даде от всички миньори, за да се потвърди, че не става въпрос за фалшификат. Тъй като информацията за заявеното плащане е електронна и криптирана и отива до множество компютри, става въпрос за тежка обработка на данни.

Реално вече на всеки десет минути постъпва плащане за одобряване, а сегашната система означава мудна обработка заради ограничение за размера на изпращаните данни.

През май 2017 г. положението силно се влоши и някои ползватели се оплакаха, че им отнема по няколко дни потвърждаването на транзакцията. Принципно те могат да ускорят плащането, ако платят по-висока комисионна на "миньорите", но това е работещ вариант при плащане на големи суми, но не и на малки сметки.

Така в обществото на "миньорите" настана разкол, тъй като някои от тях смятат, че трябва да се премахне лимита за обема на данните, което според тях ще разтовари системата и ще намали комисионните за обработка на транзакциите. Според други обаче това не е работещо, тъй като за одобрението ще трябват все по-големи и все по-големи компютърни мощности и така по-малките "миньори" да бъдат изхвърлени от бизнеса и системата да се окаже под контрола на крупни организации, което противоречи на самата идея за децентрализирана криптовалута.

Така се стига до отделянето на група разработчици, които под ръководството на бившия компютърен инженер на Фейсбук Амори Сечета, обявиха пускането на биткойн кеш. На практика това е същата криптовалута, но с увеличен осем пъти обем на данните за одобрение на транзакцията.

Каква ще е вътрешната конкуренция между биткойна и неговия клонинг ще зависи от това колко "миньори" ще се включат в добива на тази криптовалута, привлечени от перспективата да изкарат възможно повече пари от ранното включване в добива ѝ.

Според повечето експерти влиянието на биткойн кеш няма да е голямо, но е не е изключено в началото курсът на традиционната криптовалута да се колебае. Например на 1 август биткойн се разменяше за 2900 долара, но цената падна с близо 200 долара след пускането на клонинга.

Споделяне

Още по темата

Още от IT