Биткоинът доближава главозамайващо ниво от 10 хил. долара

Биткоинът доближава главозамайващо ниво от 10 хил. долара

Виртуалната валута биткоин постигна нов ценови рекорд от 9700 долара, поскъпвайки с 4.5 на сто в понеделник на люксембургската борса Битстамп (Bitstamp). Спрямо нивото от петък при затварянето на търговията поскъпването е 20 процента, с което криптовалутата показва, че няма намерение да спре с растежа на стойността си.

Повишаването на цената е главозамайващо на фона на 1000 долара в началото на 2017 г., като само от началото на октомври поскъпването е двойно, предадоха световните агенции.

"10 000 долара са напълно възможни и изглежда биткоинът се стреми да ги достигне," каза основателят на сайта за анализ на данни за криптовалутата "Криптокъмпеър" (Cryptocompare), цитиран от Ройтерс.

Дори разделянето на биткоина на две през август и обявената от Китай и Южна Корея забрана на криповалутите не попречиха на растежа на цената.

През последните месеци той бе подкрепен от съобщението, че най-голямата компания оператор на борса за деривати Си Ем И груп (CME Group) ще започне да предлага фючърси на биткоин. Компанията уточни миналата седмица, че ще започне да предлага фючърсите до края на годината, но не посочи точна дата.

Търговията с криптовалута не се регулира и от това страда традиционната банкова система, заради което все повече се надигат призиви за въвеждане на международен контрол над виртуалните валути. Наскоро шефът на "Джей Пи Морган" Джейми Даймън описа биткоинът като "измама". 

Споделяне

Още от Бизнес