Биткоинът е ценови балон, обяви и шефът на "Креди Суис Груп"

Биткоинът е ценови балон, обяви и шефът на "Креди Суис Груп"

Единствената причина днес да купим или продадем биткоин е да спечелим пари, което е същинската дефиниция на спекулация и същинската дефиниция на ценови балон, заяви главният изпълнителен директор на голямата швейцарска банка "Креди Суис Груп" (Credit Suisse Group) Тиджан Хиам нва пресконференция в Цюрих. Така той се присъедини към растящия брой високопоставени банкери и финансисти, които имат негативно отношение към драматично поскъпващата водеща криптовалута.

Изявлението на Хиан дойде след като биткоинът поскъпна драматично в четвъртък с над 11%, преминавайки психологическата бариера от 7000 долара. При търговията в петък стойността на виртуалната валута нарасна с нови около 5% към пореден исторически връх от 7405 долара.

В основата на това устремно поскъпване на водещата криптовалута през последни дни стои новината от по-рано тази седмица, че най-голямата борса в света за търговия на дериватни финансови инструменти - Chicago Mercantile Exchange (CME) планира да стартира до края на годината търговия на биткойн фючърси.

От началото на годината цената на биткоин нарасна с цели 700%, като само в рамките на последните седем седмици неговата стойност се удвои, допринасяйки за нарастване на общата пазарна стойност на всички налични криптовалути до рекордни нива от над 190 млрд. долара, припомня БНР.

Пазарната стойност само на наличните биткоини пък вече достигна около 120 млрд. долара, надвишавайки по този начин стойността на водещи американски компании като American Express и Goldman Sachs Group, чиито пазарни капитализации са в размер съответно от 83 млрд. долара и от 95 млрд. долара.

Това рязко повишаване предизвиква опасения, че криптовалутите представляват надуващ се "ценови балон", като вманиачени участници на финансовите пазара се стремят да закупуват цифрови валути, не за да ги използват като траен актив в инвестиционните им портфейли, а само поради очакванията, че техните цени ще продължават да растат в краткосрочен план.

Изказването на Тиджан Хиам е аналогично на това, което направи през септември главният изпълнителен директор на "Джей Пи Морган" (JP Morgan Chase) Джейми Даймън. Тогава той определи биткоина като измама, която в крайна сметка ще се взриви. Тогава той превзе заглавия на световната финансова преса като предложи бруталното премахване на биткоина, определяйки криптовалутата като измама и като ценови балон, който е по-лош дори от лудостта по луковиците на лалетата преди близо 400 години и подчерта, че това "няма да свърши никак добре".

Основателят на най-големия хедж фонд в света "Бриджуотър Асошиейтс" (Bridgewater Associates) - Рей Далио също заяви през септември, че криптовалути като биткойн отговарят на критериите на неговата фирма за т.нар. "пазарен ценови балон".

Подобно на други банкери, Тиджан Хиамсъщо изрази загриженост относно анонимността на криптовалутите, която според него ги прави особено проблематични за финансовите институции. Мисля, че повечето банки при сегашното състояние на регулацията имат много малък или никакъв апетит да се включат в търговията с валута, която е изправена пред редица предизвикателства, свързани най-вече с прането на пари, заяви той пред агенция Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес