Биткойнът поевтиня под 15 хил. долара

Биткойнът поевтиня под 15 хил. долара

Биткойнът поевтиня под прага от 15 000 долара днес, след като финансовият регулатор на Южна Корея съобщи, че той и други агенции са направили проверки в шест местни банки, които предлагат сметки в дигиталната валута на институции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА в понеделник.

Биткойнът, който е най-голямата в света виртуална валута по пазарна стойност, поевтиня със 7.57 процентни пункта до 14 902,99 долара на люксембургската борса Битстамп (Bitstamp).

Централната банка на Израел пък обяви, че не признава дигиталните валути като биткойн за действителни валути и допълни, че е трудно да разработи регулации за надзор на рисковете от подобна дейност за банките в страната и техните клиенти.

Надин Баду-Трахтенберг, заместник-управител на институцията, съобщи за оплаквания, че израелските банки затрудняват някои свои клиенти да прехвърлят пари от сметките си, за да купуват биткойни. Това обаче е въпрос, по който централната банка не може да вземе отношение. Други централни банки са изправени пред същия проблем, посочи тя.

Позицията на централната банка на Израел е, че те (криптовалутите) трябва да бъдат възприемани като финансов актив, каза Баду-Трахтенберг на заседание на парламентарна комисия по финансови въпроси.

Правителството не носи отговорност към инвеститорите в биткойни, допълни тя.

По думите ѝ нито един регулатор в света не е издал указания към банковата система как да действа спрямо активността на клиентите си, свързана с виртуални валути.

Стойността на биткойна, най-популярната криптовалута, в средата на декември скочи до близо 20 000 долара, след това в края на месеца се срина до под 12 000 долара, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?