Биткойнът се обезцени с 10% заради мерки на Сеул срещу криптовалутите

Биткойнът се обезцени с 10% заради мерки на Сеул срещу криптовалутите

Биткойнът се обезцени с около 10% в четвъртък, след като властите в Южна Корея предложиха ново законодателство, което да забрани използването на анонимни сметки за криптовалути, както и затварянето на националните електронни борси за търговия на виртуалните пари.

Новите законодателни предложения ще включват забрана от януари 2018 г. при използването на анонимни сметки за дигиталните валути и ще попречат на банките да предоставят услуги за сетълмент на неидентифицирани сделки с критповалути на борсите за търговия на биткойни, обяви правителството на Сеул, цитирано от "Уолстрийт Джърнъл" и БНР.

Кабинетът също така предупреди, че цифровите валути могат да бъдат уязвими и да причинят щети в резултат на инвестиционни измами или хакерски атаки на електронните борси за търговия.

Миналата седмица базираната в Сеул борса "Юбит" (Youbit) прекрати своята търговия и подаде заявление за защита от фалит, след като само в рамките на осем месеца беше подложена на хакерски атаки при които загуби значителна част от резервите си в криптовалути.

На сегашните решения на южнокорейските власти се гледа като на допълнителна стъпка в опитите да се ограничат широко разпространените спекулации на пазарите за криптовалути.

Новината провокира солиден спад с близо 10% на цената на биткойн на спот пазара към 13 830 долара, според данни на "КойнДекс" (CoinDesk). Само 11 дена по-рано основната криптовалута поскъпна близо до важната психологическа бариера от 20 000 щатски долара, след което обаче последва драматичен ценови спад с над 25% преди коледните празници към нивата около 12 000 долара. За драстичното поскъпване на биткойна през настоящата година от ниво 1000 долара към 20 000 долара обаче допринесе в най-голяма степен нарастващият интерес от страна най-вече на азиатски играчи.

Решението на властите в Южна Корея за сериозно затягане на правилата за търговия с криптовалути се отразява негативно и на цената на биткойн фючърсите на двете борси в Чикаго CME и Cboe.

Януарските фючърси на най-известната дигитална валута се понижават на CME със 7% към 13 650 долара, докато аналогичните фючърси, търгувани на Cboe - с 8.06% до 13 740 долара.

На този фон венецуелският президент Николас Мадуро обяви, че държавата ще използва запасите от едно от петролните си полета за обезпечение на собствената си криптовалута – петро, предаде АП.

Мадуро обяви плановете си за създаване на собствена криптовалута в началото на декември като начин за справяне с "финансовата блокада" от администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Сега той разкри пред местна телевизия, че се планира да бъдат наети млади специалисти, които да се занимават с "добиването" на новата криптовалута. В бъдеще за обезпечението ѝ ще се използват и залежите от златната мина Арко Минеро, както и залежите от диаманти, които притежава страната, допълни ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес