Биткойнът загуби една трета от стойността си за седмица

Биткойнът загуби една трета от стойността си за седмица

Курсът на биткойна спадна под 13 000 долара, изгубвайки около една трета от стойността си само за пет дни, след като в неделя доближи прага от 20 000 долара, предаде Ройтерс.

На люксембургската борса Битстамп (Bitstamp) биткойнът се срина в петък до 12 560 долара, отчитайки спад от 20 процента за деня.

Най-известната криптовалута в момента е обект на интензивни спекулации и котировките ѝ скочиха стремглаво от средата на ноември спрямо 1000 долара в началото на годината, припомня АФП, цитирана от БТА.

Настоящият рязък спад бележи най-лошата седмица за биткойна от 2013 г. насам.

Останалите криптовалути също вървят надолу: етериумът спадна с 36%, а лайткойнът – с 43%, по данни на агенция Блумъбрг.

Чарлз Хайтър, основател и директор на секторния уебсайт Cryptocompare, коментира пред БиБиСи: "Маниакалният възходящ курс под ръководството на стадото ще бъде последван от спад, тъй като емоционалните настроения се променят".

По думите му много търговци ще кешират от спекулативни печалби през годината.

През последните няколко седмици биткойнът се сдоби с известна легитимност, след като две борси в САЩ започнаха да търгуват фючърсни контракти, подкрепени от биткойн. Това позволи на инвеститорите да залагат дали очакват цената на тази криптовалута да стигне определени равнища в бъдеще.

Развитието на търговията в петък обаче бе такова, че и двете борси CME и CBOE, я спряха временно. Много световни борси имат автоматични "спирачки", които се задействат в момента, в който някакви активи или стоки достигнат определена стойност.

Регулаторите по целия свят все по-силно предупреждават за надеждността на биткойна като инвестиция, тъй като неговият произход е едва разбираем, освен това е нестабилен и използването му като платежно средство е ограничено.

За разлика от долара или еврото това платежно средство не се издава от централни банки, а се "копае" - т. е. създава се децентрализирано чрез компютри, използващи сложни алгоритми.
Банките критикуват липсата на прозрачност при определянето на цената му. Управителят на японската централна банка Харухико Курода в четвъртък определи главозамайващия му скок като "анормален".

Управителят на датската централна банка нарече биткойна "смъртоносен" хазарт.

По-рано този месец Андрю Бейли, ръководителят на водещия финансов регулатор във Великобритания, предупреди хората да са готови да "изгубят всичките си пари", ако те са инвестирани в биткойни. Той коментира пред БиБиСи, че нито една централна банка, нито пък правителство стои зад тази "валута" и затова тя не е сигурна инвестиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?