Биткойнът започна годината с понижение за пръв път от 2015-та насам

Биткойнът започна годината с понижение за пръв път от 2015-та насам

За пръв път от 2015 г. биткойнът започва годината със спад, съобщава агенция Блумбърг.

В понеделник, 1 януари, криптовалутата падна до 13 624 долара, което е понижение от 4.8% в сравнение с петък, 29 декември. На 2 януари цената на биткойна е 13 548 долара по данни на Coindesk.

Биткойнът започна 2017 г. с далеч по-силни показатели и това създаде ажиотаж около криптовалутата, отбелязва Блумбърг.

През декември 2017 г. биткойнът достигна исторически максимум, надхвърляйки прага от 20 000 долара. След това обаче започна да пада. За четири дни цената му се понижи до 13 078 долара. Това вероятно се дължи на опасенията на инвеститорите, че конкуриращата криптовалута биткойн кеш може да стане по-популярна от биткойна.

Освен това влияние оказват и експертните прогнози. Биткойнът няма перспективи да стане платежно средство, коментира по-рано съоснователят на Bitcoin.com Емил Олденбург.

До момента биткойнът не е потвърдил своята надеждност в качеството на валута, заяви Таро Асо, финансовият министър на Япония, където криптовалутата е легализирана.

Даниел Биянчи, специалист по криптовалути от "Уорик бизнес скул", обяснява предишния ръст на биткойна с това, че се тази криптовалута се утвърждава като законен инвестиционен актив. Вероятно много от хората, които придобиват биткойни, инвестират преди всичко в авангардната блокчийн технология.

Криптовалутата обаче така и не изпълнява целта, вложена в нея от създателя ѝ Сатоши Накамото, който допускаше, че биткойнът ще бъде преди всичко платежна система.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес