Битовото потребление на газ у нас трябва да стигне 30% за седем години, сега е едва 2.6%

Битовото потребление на газ у нас трябва да стигне 30% за седем години, сега е едва 2.6%

Увеличение на битовата газификация от 2.6 на 30 процента от домакинствата през 2020 г. и значително нарастване на местния добив в задоволяването на нуждите на вътрешния пазар. Това са част от параметрите в десетгодишния план на "Булгартрансгаз" за развитие на мрежите, който бе обсъден във вторник в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Имаме очаквания за повишен добив на база на заявените планове на добивните предприятия, каза пред журналисти изпълнителният директор на дружеството Кирил Темелков, цитиран от БТА. По думите му съществено значение за това има развитието на проучвателните дейности в Черно море.

В плана се залага на добив основно от находищата в Галата и Калиакра, които действат и в момента, както и в Девенци, където съвсем скоро ще започне търговският добив.

Нашите планове се съобразяват с местните характеристики на добив и потребление и с регионалното потребление на природен газ и източници на доставка, каза Темелков.

Експертът от Министерството на икономиката и енергетиката Елеонора Николова определи като оптимистична целта от 30% газификация в посочения план. Според нея най-вероятно тази цел ще бъде намалена на 16% заради много ниската изходна база - едва 2.6" газификация на домакинствата.

Като преносен оператор "Булгартрансгаз" не може да прогнозира и да влияе на цените на газа, ние можем само да осигурим възможност за диверсификация на доставките и за конкуренция на газовия пазар, което пък би довело до намаляване на цените, обясни Темелков.

Като тенденция при равни други условия в бъдеще можем да очакваме понижаване на цената на природния газ, каза Тоще той и допълни, че се планира изграждане на междусистемни връзки с Турция като турската система има шест входни точки от различни направления и по този начин и нашата страна ще разнообрази източниците си на газ.

Планира се и изграждане на реверсивен поток по съществуващата междусистемна връзка с Гърция, а връзката с Румъния трябва да заработи до месеци.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?