Биволъ: Бизнес миналото на Върбакови – плетеница от финансови схеми

Биволъ: Бизнес миналото на Върбакови – плетеница от финансови схеми

Собственичката на "Инерком", която купува в оспорвана сделка българските активи на ЧЕЗ – Гинка Върбакова, и съпругът ѝ Славчо са изградили сегашния си бизнес чрез машинации и плетеница от бизнес отношения с фирми, свързани със сина на собственика на причинилата влаковата катастрофа край Хитрино фирма "Булмаркет ДМ" Станко Станков, както и с племенник на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Върбакови и техни роднини са използвали и заеми от тези фирми, които не е ясно дали и как са оползотворени, както и банкови гаранции от куха британска фирма, за да получат лиценз за изграждане на слънчева електроцентрала край Априлци. Това сочи документално проучване на сайта Биволъ.

Всички описани от изданието бизнес отношения обаче вече са в миналото.

Според проверката му, за да получи лиценз от енергийния регулатор за производство на ток от соларния си проект край Априлци, фирмата "Риал Стетс" на Върбакови е предоставила през 2010 г. договор за заем от 14 млн. евро с австрийската фирма "Петролинкс Ханделс“. Зад нея стоят Деян Добрев, син на Станков, и Петьо Сертов, племенник на бившия шеф на ДАНС. В същото заявление Гинка Върбакова, представляваща майка си Петрана Пайтакова, която притежава "Риал Стейтс", цитира и документ за 200 милиона евро "първокласна банкова гаранция“, който е бил издаден от италиански измамници, посочва Биволъ.

Соларният проект на Върбакови не стига далече. След старта на първия му етап "Риал Стейтс“ дори не си плаща лицензионната такса към енергийния регулатор натрупва дълг от 22 000 лв., за които му е издаден акт от тогавашната ДКЕВР в края на 2015 г. През 2016 "Риал Стейтс“ подава молба до ДКЕВР за прекратяване на лиценза за производство на ток. В заявлението пише, че дружеството "няма започнало строителство и незавършени обекти, няма изградени и пуснати в експлоатация мощности“.

Славчо Върбаков обаче е имал и други бизнес отношения с Деян Добрев. Двамата са били съдружници във фирмата "Глобал Хидро Енерджи Консулт“, която в момента е в процес на ликвидация заради неплатен заем от над 9 млн. лв. към Банка ДСК, сочи справка на Mediapool в Търговския регистър.

Не е ясен произходът на 14-те млн. евро заем, предоставен от "Петролинкс Ханделс", чиито обороти са нищожни, допълва Биволъ и допуска, че те може да идват от действащата по онова време фирма с име "Петролинкс“, която до 2013 г. е била 100% собственост на "Булмаркет ДМ“. Сега тя носи името "Корект Тест Контрол“ и е собственост на Иванка Колчева.

Проучването на изданието сочи, че първокласната банкова гаранция за 200 млн. евро, представена от Върбакова пред ДКЕВР, е издадена от куха британска фирма, която никога не е имала банкова дейност. "Дийнфийлд Салюшънс" (Deanfield Solutions) се е представяла за мощна инвестиционна банка в сайт, който вече не е активен. Фирмата е закрита през 2013 г. поради несъстоятелност. Но процедурите по ликвидацията и най-вече събирането на неплатените данъци от последния директор Серджио Пекораро е продължила с години, показват данни от британския Търговски регистър.

Един от предишните директори на "Дийнфийлд" е бил италианецът с швейцарски адрес Роберто Понтиджия. Той е международен измамник, издирван от българските власти с европейска заповед за арест, издадена от Софийска градска прокуратура на 12 юни 2017 г., посочва изданието

През август 2017 г. италианците арестуват Понтиджия, но съдът в Генуа не уважава искането за екстрадиция в България. Причината е, че италианските власти също преследват Понтиджия с обвинения за неплатени данъци. В края на 2017 г. той е осъден на три години затвор и конфискация на 2 милиона евро.

Понтиджия има няколко фирми в България и в една от тях е съдружник с бившия шеф на фалиралата "Агробизнесбанк" Румен Нанов. През 2013 г. Нанов беше свързван с тайнствения купувач на ПОК "Доверие“, но сделката така и не се случи след намеса на ДАНС и прокуратурата. Общата фирма на Нанов и Понтиджия "Флайтел“ ООД е регистрирана след тези събития, в края на 2014 г., но не изглежда да е активна, пише още Биволъ.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?