"Биволъ": Милионери живеят в държавни апартаменти в Лондон на цени за студенти

Българският бизнесмен Борислав Дионисиев и скандалният лобист Антъни Бейли, прочул се покрай отнетата титла "Сър“ на Спас Русев, обитават апартаменти на българската държава в Лондон. Наемите, които плащат за апартаментите си обаче са в пъти по-ниски отколкото наемите в квартала, пише във вторник електронното издание "Биволь".

Дионисиев живее на 24 Queens Gate Garden в апартамент от 109 кв. м., състоящ се от три стаи баня и кухня срещу 1626 английски лири месечно. Това става ясно от отговор на МвнР, получен от Биволъ след запитване по ЗДОИ. Апартаментът е даден под наем на компанията на Дионисиев "Електроимпекс“ АД.

Цените на наемите в района обаче варират от 3000 до 5000 английски лири за жилище с две спални, показало проучване на Биволъ.

В отсрещния апартамент обитава сестрата на Борислав Дионисиев – Светла, която е служител на посолството и директор на Българския културен институт. Тя живее сама на 75 кв. м.

Дионисиев е агент на Държавна сигурност под псевдоним "Христов“ във Второ главно управление. Член е на бизнес клуб "Възраждане“ и като такъв попада в поверителен доклад за организираната престъпност в България, изготвен от посланик Пардю през 2005 г. Докладът е част от публикациите на Wikileaks.

Наемите били определени от комисия при посолството в Лондон

Според отговора от външно министерство наемите били определени от специална комисия към посолството. Фактът, че сестрата на Дионисиев е служител на посолството повдига нови въпроси за възможен конфликт на интереси.

В апартамент 1 на адрес 12 Queen’s Gate Garden с обща площ 89 кв.м. живее Антъни Бейли като представител на Eligo International. Той плаща скромните 1218 английски лири месечно.

По принцип освен за персонала на посолството, апартаментите на България в Лондон се дават под наем на български студенти, за да бъдат подпомогнати по време на следването. Много от тези студенти са се изучили и работят, но продължават да заемат жилищата на преференциални цени, въпреки повишеното си финансово благосъстояние.

Причината да се дадат привилегировано ниски наеми на лица като Дионисиев и Бейли, които имат огромни финансови възможности, не е известна, а от външно не дадоха коментар защо вместо да се дават на бедни български студенти апартаментите на Queens Gate Garden са отдадени под наем на милионери.

Възможно е това да се дължи на някакви особени заслуги към българската държава, като в такъв случай не е срамно те да бъдат огласени подобаващо. Така например Антъни Бейли е декориран с орден "Мадарски конник“ от президента Георги Първанов през 2007 г. Привилегията с евтин наем на български апартамент обаче не е включена в указа за награждаване.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?