"Биволъ": Прокуратурата потвърди за преписка "Будали" срещу журналисти

Прокуратурата e потвърдила индиректно за водена преписка срещу журналисти, съобщи в петък сайтът "Биволъ", позовавайки се на отговор от държавното обвинение по повод запитване дали съществува разработка с кодовото име "Будали".

Днес (петък – бел. ред.) е получен отговор, подписан от Информационния център на ВКП, в който пише, че съгласно "Инструкцията за деловодната дейност и документооборота в прокуратурата на Република България", при регистрация на документи, по които вече има образувана преписка, се записва регистрационният номер и индекс на първоначалната преписка и датата на регистриране на новообразуваната преписка.


Проверката в сайта на прокуратурата показва, че "вече образуваната преписка" е решена от ВКП на 18.02.2013 г. (два дни преди оставката на премиера Борисов) като е "изпратена по компетентност". Следователно преписката "Будали" съществува и нашето писмо е било прикрепено към нея, се казва в публикация на "Биволъ".

От електронното издание правят и заключение, че информацията за въпросната преписка е доказателство, че "бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов - "Буда" е изпълнил публичната закана, че може да образува дела на журналисти".

"Ще настояваме пред всички български и европейски институции пълната преписка "Будали" да бъде разсекретена и всички подробности по нейното образуване, хода на делото и предприетите оперативни действия, включително чрез специални разузнавателни средства, да станат достояние на обществото", пише още сайтът.

Именно "Биволъ" разпространи в началото на февруари серия от публикации във връзка с отношенията между службите и Бойко Борисов, който през 90-те години получил псевдонима Буда, след като бил вербован за сътрудник на тогавашната служба ЦСБОП от настоящия главен секретар на ДАНС Младен Георгиев.

Бяха публикувани и копия от документи, от които ставаше ясно, че Борисов е бил "оперативно-интересен" заради контактите си, като дори е бил изготвен план за изясняване на "приоритетната му престъпна ориентация", за да се пристъпи към "реализация".

В началото шефът на ГДБОП Станимир Флоров потвърди, че бившият премиер е сътрудничил на службите, като дори показа пред бТВ разсекретените материали по случая. След излизането на останалата част от данните обаче, ексвътрешният министър Цветан Цветанов започна да твърди, че това е манипулация, с която се цели очернянето на Борисов. Така и не стана ясно дали документите, свидетелстващи за интереса на ЦСБОП към "престъпната ориентация" на лидера на ГЕРБ са автентични.

Младен Георгиев пък категорично отрече да е имал информация за криминална дейност на Борисов, като потвърди единствено, че е водел разговори с него за евентуално сътрудничество. Самият Борисов отрече да е давал информация на службите.

Засега от прокуратурата предпочитат да не коментират има ли преписка, свързана с евентуална оперативна разработка "Будали". Ако това се окаже вярно, случаят има големи шансове да се превърне в своеобразна втора серия на скандала "Галерия", развихрил се в края на мандата на кабинета "Станишев". Тогава стана ясно, че в ДАНС е била образувана разработка за изтичане на класифицирана информация, по която протичаха имената на множество журналисти и депутати.

В случая със скандала "Буда" обаче, досега от МВР твърдяха категорично, че документите, отразяващи сътрудничеството на Борисов с ЦСБОП, са разсекретени по негово желание, което означава, че не може да се говори за теч на секретна информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?