"Биволъ": Прокуратурата потвърди за преписка "Будали" срещу журналисти

Прокуратурата e потвърдила индиректно за водена преписка срещу журналисти, съобщи в петък сайтът "Биволъ", позовавайки се на отговор от държавното обвинение по повод запитване дали съществува разработка с кодовото име "Будали".

Днес (петък – бел. ред.) е получен отговор, подписан от Информационния център на ВКП, в който пише, че съгласно "Инструкцията за деловодната дейност и документооборота в прокуратурата на Република България", при регистрация на документи, по които вече има образувана преписка, се записва регистрационният номер и индекс на първоначалната преписка и датата на регистриране на новообразуваната преписка.


Проверката в сайта на прокуратурата показва, че "вече образуваната преписка" е решена от ВКП на 18.02.2013 г. (два дни преди оставката на премиера Борисов) като е "изпратена по компетентност". Следователно преписката "Будали" съществува и нашето писмо е било прикрепено към нея, се казва в публикация на "Биволъ".

От електронното издание правят и заключение, че информацията за въпросната преписка е доказателство, че "бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов - "Буда" е изпълнил публичната закана, че може да образува дела на журналисти".

"Ще настояваме пред всички български и европейски институции пълната преписка "Будали" да бъде разсекретена и всички подробности по нейното образуване, хода на делото и предприетите оперативни действия, включително чрез специални разузнавателни средства, да станат достояние на обществото", пише още сайтът.

Именно "Биволъ" разпространи в началото на февруари серия от публикации във връзка с отношенията между службите и Бойко Борисов, който през 90-те години получил псевдонима Буда, след като бил вербован за сътрудник на тогавашната служба ЦСБОП от настоящия главен секретар на ДАНС Младен Георгиев.

Бяха публикувани и копия от документи, от които ставаше ясно, че Борисов е бил "оперативно-интересен" заради контактите си, като дори е бил изготвен план за изясняване на "приоритетната му престъпна ориентация", за да се пристъпи към "реализация".

В началото шефът на ГДБОП Станимир Флоров потвърди, че бившият премиер е сътрудничил на службите, като дори показа пред бТВ разсекретените материали по случая. След излизането на останалата част от данните обаче, ексвътрешният министър Цветан Цветанов започна да твърди, че това е манипулация, с която се цели очернянето на Борисов. Така и не стана ясно дали документите, свидетелстващи за интереса на ЦСБОП към "престъпната ориентация" на лидера на ГЕРБ са автентични.

Младен Георгиев пък категорично отрече да е имал информация за криминална дейност на Борисов, като потвърди единствено, че е водел разговори с него за евентуално сътрудничество. Самият Борисов отрече да е давал информация на службите.

Засега от прокуратурата предпочитат да не коментират има ли преписка, свързана с евентуална оперативна разработка "Будали". Ако това се окаже вярно, случаят има големи шансове да се превърне в своеобразна втора серия на скандала "Галерия", развихрил се в края на мандата на кабинета "Станишев". Тогава стана ясно, че в ДАНС е била образувана разработка за изтичане на класифицирана информация, по която протичаха имената на множество журналисти и депутати.

В случая със скандала "Буда" обаче, досега от МВР твърдяха категорично, че документите, отразяващи сътрудничеството на Борисов с ЦСБОП, са разсекретени по негово желание, което означава, че не може да се говори за теч на секретна информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България