"Биволъ": Строежи на олигарси и ексдепутат от ГЕРБ засегнати от забраните на Калиакра

Забраната за строежи в района на нос Калиакра, наложена от екоминистерството и отменена по заповед на премиера Бойко Борисов, засяга най-лошо фирми, свързани с изгонения от ГЕРБ и парламента заради Суджукгейт депутат Живко Мартинов, с червени олигарси и офшорки, близки до "Химимпорт", сочи проучване на сайта "Биволъ" за собствеността на имотите, попадащи в разширената защитената зона.

Анализ на координатите на засегнатите от ограниченията имоти, записани в отменената заповед на екоминистъра Нено Димов, показва, че макар и малка част от засегнатите територии да са частна собственост, става въпрос за най-апетитните крайбрежни зони, които вече са урегулирани за строежи и са притежавани от неслучайни хора.

Един от тях е ексдепутатът на ГЕРБ Живко Мартинов, който до 2014 г. е бил съсобственик на фирмата "Калиакра Инвест", държаща най-атрактивни терени до самия резерват "Калиакра". В момента съсобственици на фирмата са неговият брат Николай Мартинов и парламентарният му съветник Валентин Иванов. Те притежават общо 300 декара, от които 280 декара са предназначени за застрояване. Това са и най-големите урегулирани терени в защитената зона, съответно най-засегнати като материален интерес от забраната за строеж.

Друг апетитен терен близо до брега е собственост на фирмата "Фамилия" ЕООД. Тя в момента е собственост на руската фирма "Адамант Турс", която е свързана с варненската група "Химимпорт" чрез предишния си собственик - небезизвестната фирма "Алея Първа", директна собственост на варненската група. През 2014 г. тя продава фирмата и терена в Калиакра за 1.8 милиона лева.

Собствеността на "Адамант Турс" се проследява до кипърската офшорка "Ноутпат Компани Лимитед", но управителят ѝ Андрей Омилаев е представител на фирмата "Бългериън Авиейшън Груп", използвана от "Химимпорт" за инвестиция в Казан.

Най-големият частен терен в защитената зона около Калиакра е над плажа Болата, където миналата година избухна голям пожар, допълва "Биволъ". Проучване на изданието показало, че негов собственик е фирмата "Милениум Енд Ко" ЕООД. Тя го е закупила от "Интерсел България" ЕООД през 2014 г., а през август 2016 го е ипотекирала заедно с други имоти в БАКБ срещу кредит от 8 милиона лева. Няколко дни по-късно пламва и пожарът.

"Милениум Енд Ко" и „Интерсел" имат общ собственик. Това е люксембургската "Гoлф Енд Лейжър Ентърпрайсис Интернешънъл Ес Ей". Нейната собственост тъне в няколко други офшорки, според проверка на изданието във фирмения регистър на Люксембург. Като краен държател на акциите се появява люксембургски адвокат, който очевидно е прокси на истинските собственици.

"Интерсел" притежава няколко фирми, свързани с лозарство - "Лозови градини" ЕООД, "Крайморски градини" ЕООД, "Лозя Калиакра" ЕООД и др. Всички те са били управлявани от Александър Драмалийски, който е бил и управител на голф комплекса на Красимир Гергов "Трейшън Клифс Голф енд Спа Резорт". До април 2008 съуправител на фирмата заедно с Драмалийски е и самият Гергов.

Към момента този терен не е урегулиран за строеж, но има опити да бъде засаден с лозя, които бяха спрени от РИОСВ – Варна. Лозарската нишка води към Бисер Христов, съсобственик на луксозния комплекс "Магнолия", където се настани Сергей Станишев след като напусна премиерския пост през 2009 г. Бисер Христов е също така и бизнес съдружник със сина на Огнян Дойнов – Росен. Двамата са били управители на "Бояна Парк София". Сега там управител е Александър Драмалийски.

Тези финансови интереси обясняват и инициираните протести срещу обявяването на защитената зона "Комплекс Калиакра", в които се включиха роми с предварително подготвени отпечатани плакати, предвождани от Националната асоциация "Българско Черноморие" на Димитър Канариев, смята "Биволъ".

Прегледът на имотите, попадащи в защитената зона, ясно показва, че големите терени във вътрешността са общинска или държавна собственост, като сред тях има и малки частни ниви с площ от 1 до 10 декара. На тези терени не може да се строи. Едва ли би било проблем за държавата да обезщети малките частни собственици с други терени извън защитените територии.

Истинският проблем за властта са големите акули, инвестирали в имоти по брега. Те от една страна са свързани с управляващите, а и вече са се подготвили да строят, като се се погрижили да сменят статута на земята, но сега са възпрепятствани.

Сайтът обяви, че проучва и останалите терени в близост до Балчик, Каварна и на север от Калиакра, където също очаква интересни разкрития.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес