"Биволъ": В записите по "Яневагейт" има маркери от законно подслушване

В записите по аферата "Яневагейт" има повтарящи се звукови маркери в диапазона 5.8 khz, което повдига сериозно съмнения, че Владимира Янева и Румяна Ченалова може да са записвани чрез законни специални разузнавателни средства (СРС), съобщава сайтът "Биволъ", който е направил първоначалните анализи.

Файловете са обработвани и е правен опит маркерите да бъдат изличени, но са останали следи. Такива маркери бяха открити първо от "Биволъ" в записите по скандала "Мишо Бирата", а след това информацията бе потвърдена.

В записите "Мишо Бирата" маркерите бяха с периодичност 2.56 секунди в диапазона 3.25 khz. В записите "Яневагейт" периодичността е 5.12 сек., кратна на 2,56. Честотата обаче е друга – 5.8 khz, като се откриват и по-слаби хармоници в диапазона 2.7 khz.

Анализът на записите между Янева и Ченалова показва, че те са били транскодирани от компресирания формат MP3 в AAC, след което са декодирани в WAV файлове без компресия. Прилагани са и филтри, като твърде възможно е това да е опит да се отстранят маркерите.

Маркерите със своята строга периодичност гарантират автентичност на записа и липса на редакция. В записите се откриват и стабилни тонове в ниската част на спектъра, които също не показват следи от редакция.

До момента официалната позиция, огласена от главния прокурор Сотир Цацаров е, че записите не са от законно СРС. Новото разкритие обаче налага да се извърши пълна и независима експертиза, за да се изследват маркерите и да се сравнят с официалните, както и да се направи пълна и независима проверка за това кой е подслушвал участниците в разговорите и как е използвал информацията.

Информацията за маркерите и предположението, че двете съдийки са подслушвани от службите, може да промени характера на аферата "Яневагейт". Ако става дума за законни СРС, това означава, че властите вече са подозирали някой от участниците в разговорите в престъпление и са опитали да го докажат. Възможно е тази информация да е прикрита от прокуратурата, но ако не е, това поставя въпрос защо главният прокурор твърди публично, че те са незаконни.

Държавното обвинение вече образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за незаконно записване. Цацаров индиректно изказа подозренията си, че записите са направени от Румяна Ченалова, която отрича това, но пък потвърждава съдържанието на водените разговори. Главният прокурор дори заплаши, че може би по делото има информация защо "незаконните" записи са пуснати в публичното пространство точно в този момент.

Ако те са законни, се повдига още по-сериозно въпросът за ролята на главния прокурор и службите в този процес.

Споделяне

Още по темата

Още от България