"Биволъ" върна наградата на СБЖ, не щат да са до агенти на ДС

Агент "Димитър" получи най-голямото отличие на името на Йосиф Хербст

Наградените от СБЖ журналисти

Журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" отказа да получи награда за журналистически електронен сайт от Съюза на българските журналисти (СБЖ) на церемония, която се проведе в петък вечерта.

Причината е присъдената най-голяма ежегодна награда "Йосиф Хербст" на Кеворк Кеворкян, който е сътрудничил на тайните комунистически служби с псевдонима агент "Димитър".

"Димитър Стоянов върна наградата, връчена на "Биволъ" в категорията "Електронен сайт", с мотива, че не може да приеме отличие в конкурс, номинирал също и хора, които били замесени в службите", се казва в съобщение на СБЖ.

Димитър Стоянов е журналиста, който беше задържан от МВР, заедно с румънския си колега при разследването на аферата „ДжиПиГейт“, свързана с източването на еврофондове.

СБЖ винаги е заставал в защита на журналистите, които по една или друга причина са били подлагани на различни обидни и недемократични мерки, се казва в съобщението на СБЖ.Съюзът е независима организация и никой не упражнява натиск над нас и винаги сме приветствали честната и обективна журналистика, е казал Иван Върбанов, главен секретар на СБЖ.

"Биволъ" върна наградата на СБЖ, защото не приемаме да ни награждават редом с агенти на ДС! Нека ДС да си награждава ДС, колкото си искат.. Нашият човек Димитър отказа да се нареди заедно с Агент Димитър! #ДСтиНоември #Лустрация"– това пише на страницата на "Биволъ" във "Фейсбук".

Отказът на Димитър Стоянов да получи наградата не е помрачило "настроението в клуб "Журналист" и това за пореден път доказа, че журналистите са хора, които приемат всички казано и изречено от техни колеги, защото уважават и ценят мнението на другите", се казва още в съобщението на СБЖ.

Най-голямото отличие, носещо името на Йосиф Хербст, за цялостна дейност и особени заслуги в българската журналистика е връчено на Кеворк Кеворкян. Той е "създател на телевизионната легенда "Всяка неделя" и "построил" стотици мостове в онези трудни за журналистиката времена преди промените, по целия свят", е посочено в съобщението на СБЖ.

Другата предложена за същия приз беше Даниела Кънева - също с минало съпричастно със службите на комунистическата ДС, което предизвика полемики в обществото още при обявяването на номинациите в началото на ноември.

Специален плакет за професионална и гражданска доблест посмъртно е присъден на убитата в Русе журналистка Виктория Маринова. Отличието е било връчено на баща ѝ Георги Маринов.

Битият в Червен бряг журналист Христо Гешев получи наградата за журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес. Той разкри как с европейски средства видни общинари в града се готвят да санират къщите си и печелят поръчките за "Топъл обяд" на бедните в Червен бряг и околните села.

Споделяне

Още от Общество