”Биволь”: Собственикът на ”Миджур” е ръководител на масонска ложа

Валери Митков, снимка "Акцент.бг"

През април 2013 година собственикът на ”Миджур” Валери Митков е избран да заеме най-висшата изборна длъжност ”Велик майстор“ във ”Великата Ложа на Старите Свободни и Приети Зидари на България“, пише сайтът ”Биволь”, позовавайки се на списък с членовете на масонски ложи в България.

От автобиографията на възпитаника на Московския институт по стомани и сплави доц. д-р Валери Митков, публикувана на сайта на Минно-геоложкия университет, става ясно, че е ръководител на Висшата школа за подготовка за персонал за взривни работи. Той е представен като международно признат специалист по безопасното боравене с опасните материали и в това си качество неведнъж е изнасял лекции на научни конференции в  България, Русия, Словакия и Унгария.

Негов заместник в ложата е варненски бизнесмен Красен Кралев, пише ”Биволь”. Сред ”почетните“ членове на ”Братството” е и Румен Ралчев, полковник от резерва на УБО и бивш началник на охраната на Тодор Живков през 80-те, припомня още сайтът.

Изданието допълва, че има данни, че Валери Митков е членувал в БСП, като се е причислявал към фракцията гравитираща около настоящия лидер на АБВ  Георги Първанов.

Проучването на ”Биволь” хвърля светлина и върху бизнеса на Митков.  -партньорства. Справка в Държавен вестник показва, че на 5 август 2003 г. Софийският окръжен съд го освобождава от длъжността член на съвета на директорите на ”Мина Чукурово“, собственост на Христо Ковачки.

Сред братята на ”Великия майстор“ е настоящият министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Той е един от двамата министри, посетили мястото на трагедията в село Горни Лом.

Другите са Марио Тагарински – бивш министър на държавната администрация в кабинета ”Костов“, Иван Нейков – социален министър в същото правителство, десният политик Илко Семерджиев и покойният Борислав Манджуков.

Според документи, които вече Биволъ е публикувал, в едно от подразделенията на същата ложа, наименувано от братята под названието “L036 Слънцето на Тракия Хасково“, членуват и Делян Добрев, екс- енергиен министър в кабинета ”Борисов“.  Финансистът Емил Хърсев изпълнява длъжността ”Велик секретар“, информира сайтът.

Споделяне

Още по темата

Още от България