Бивш адвокат призна, че Тръмп му е наредил да извърши престъпление – платил на две жени да мълчат

Бившият шеф на кампанията му Пол Манафорт пък ще лежи в затвор доживот

Майкъл Коен

Американският президент Доналд Тръмп ще бъде изправен пред нови изпитания, след като бившият му личен адвокат Майкъл Коен призна, че той му е наредил да извърши престъпление като уреди плащания за мълчанието на двете жени, твърдящи, че са имали интимна връзка с него.

А бившият ръководител на кампанията на Тръмп Пол Манафорт бе признат за виновен по осем от 18-те обвинения в делото за банкова и данъчна измама и ще лежи в затвор до края на живота си.

Тези съдебни решения увеличават натиска срещу Тръмп преди честичните избори през ноември, в които демократите ще се опитат да си възвърнат контрола над Камарата на представителите и Сената.

"Може би това е най-лошият ден за Тръмп: Манафорт е виновен по осем обвинения", коментира вестник "Вашингтон пост".

В първите си реакции Тръмп защити Манафорт, че не се е пречупил, за да направи сделка, а обвини Коен, че си съчинява истории, за да постигне по-лека присъда.

Манафорт ще лежи в затвор до края на живота си

Пол Манафорт бе признат за виновен по осем от 18-те обвинения в делото за банкова и данъчна измама. Понеже повечето от престъпленията предвиждат до 30 години затвор, Манафорт на практика ще лежи до живот в затвора.

След четиридневно забавяне заседателите, шестима мъже и шест жени, са уведомили съдията, че не са взели решение по 10 от 18-те криминални обвинения срещу Манафорт. Съдията обяви процедурни нарушения по тези 10 обвинителни точки.

След четиридневни обсъждане съдебните заседатели обявиха Манафорт за виновен за две от деветте обвинения в банкови измами, за всичките пет обвинения в данъчни измами и за едно от четирите обвинения в прикриване на данъчни сметки зад граница.

Това е първото дело, произтичащо от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Русия в изборите през 2016 г. и възможно съглашателство между Москва и кампанията на президента Доналд Тръмп.

Пред журналисти Тъмп заяви, че е "силно натъжен" от изхода на делото, което е първото, произтичащо от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Русия в изборите в Съединените щати през 2016 г.

Той обаче подчерта, че присъдата няма нищо общо с обвиненията, свързани с Москва.

По-късно в сряда Тръмп описа Манфорт като ”смел човек”.

"Чувствам се много лошо за Пол Манфорт и неговото прекрасно семейство. Лов на вещици!”, заяви американският президент.


Ще помилва ли Тръмп Манафорт?

В краткосрочен план становището на заседателите във Вирджиния може да не промени много. Но през септември срещу Манафорт ще започне ново дело по въпроси, много по-близки до Белия дом - за обвързаността и сътрудничеството между Манафорт и един проруски украински олигарх.

Тогава представата, че никой от предизборния щаб на Тръмп не е имал контакти със свързани с Русия лица ще бъде изцяло оборена, предрича "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Въпросът, който гложди сега Тръмп, продължава изданието, е дали Манафорт "ще пропее" и дали президентът да не го помилва преди той да има шанса да го стори.

Амнистирането би било катастрофа по много причини. Първо, Манафорт все още ще може да бъде призован за свидетел и може да пострада, ако лъже под клетва. Амнистиран, Манафорт ще загуби правото си да не може да бъде осъден само въз основа на самопризнания (Петата поправка), а освен това президентската милост ще убеди мнозина американци, вкл. прокурорите, че Тръмп крие нещо, свързано с Русия.

Сенаторът демократ и член на сенатската комисия по разузнаване Марк Уорън предупреди президента, че всеки опит "да амнистира Манафорт или да се намеси в разследването на неговата кампания ще бъде тежка злоупотреба с власт и ще изисква незабавни действия от Конгреса".

Плащания за мълчание

В същото време 51-годишният бивш личен адвокат на президента Майкъл Коен се призна за виновен по осем наказателни обвинения, включително заобикаляне на данъчните закони, банкова измама и нарушаване на правилата за финансиране на предизборни кампании.

Той е уредил плащания за мълчанието на двете жени, твърдящи, че са имали интимна връзка с него. Едното е било на стойност 130 000 долара за порноактрисата Сторми Даниълс. А другото, за 150 000 долара, се свързва с бившия модел на "Плейбой" Карън Макдугъл.

Коен не посочи името на Тръмп в съда, на адвокатът му Лани Дейвис заяви, че той е имал предвид президента.

"Днес той (Коен) се изправи и свидетелства под клетва, че Доналд Тръмп му е наредил да извърши престъпление като направи плащания за две жени с основната цел да повлияе изборите. Ако тези плащания са престъпление за Майкъл Коен, тогава защо да не бъдат за Доналд Тръмп", отбеляза адвокатът.

Двете плащания са били направени преди президентските избори през 2016 година.

В. "Уолстрийт джърнъл" съобщи през януари, че месец преди изборите Коен е платил на бившата порноактриса Сторми Даниълс, чието истинско име е Стефани Клифорд, 130 000 долара, за да запази в тайна интимните си отношения с Тръмп от 2006 година. Коен призна, че ѝ е платил от собствените си средства и без знанието на Тръмп.

Макдугъл, според в. "Ню Йорк таймс", твърди, че през 2006 г. е имала близки отношения с Тръмп. Малко преди изборите тя продала историята си на списание "Нешънъл инкуайър" за 150 000 долара, но материалът така и не бил публикуван. Медиите подозират, че зад това също стои Коен.

Какво следва от самопризнанията на Коен?

Тръмп отрича тези афери. Според адвоката му Рудолф Джулиани плащанията са били направени, за да се спести неудобството за президента и семейството му и не са свързани с кампанията.

В сряда Тръмп оттегли подкрепата си към Майкъл Коен и го обвини, че си измисля истории, за да постигне сделка с прокурорите.

"Ако някой търси добър адвокат, силно препоръчвам да не ползвате услугите на Майкъл Коен!”, написа Тръмп в Туитър. /АФП


Повечето юридически експерти твърдят, че президента не може да бъде обвинен за престъпление, но Конституцията позволява на Конгреса да се опита да го отстрани заради подобен случай.

Според прокуратурата Коен е опитал да си възстанови сумите, представяйки фалшиви фактури за правни услуги на компанията на кандидата.

Сделката на адвоката

Федералният съд в Ню Йорк постанови гаранция от 500 000 долара за освобождаването на Майкъл Коен, докато бъде произнесена присъдата му на 12 декември, предаде Асошиейтед прес.

По данни на агенцията Коен е сключил споразумение с прокуратурата, признавайки се за виновен в замяна на смекчаване на наказанието. Сделката предвижда също той да не обжалва евентуална присъда лишаване от свобода от 46 до 63 месеца.

На практика Коен се признава за виновен в нарушаване на правилата за финансиране на предизборната кампания на Тръмп с цел да повлияе резултатите от изборите през ноември 2016 година. Нарушението се изразява в нецелево използване на средства, отпуснати за предизборната кампания. Част от тези средства е била използвана, за да се купи мълчанието на Сторми Даниълс и Карън Макдугъл.

Федералната прокуратура на Ню Йорк започна да разследва адвоката, след препращане на делото от специалният прокурор Робърт Мълър, който разследва евентуална намеса на Русия в президентските избори през 2016 г. и възможно съглашателство между Москва и кампанията на президента Доналд Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?