Бивш албански командир е застрелян в Скопие

Четирима души бяха убити, а други петима - ранени, при престрелка в сряда по обяд в македонската столица Скопие. Престрелката е станала в населения предимно с етнически албанци квартал Чаир, съобщават осведомителните агенции. Двама от убитите починали на място, а другите два, сред които и 27-годишна жена, в скопска болница, съобщи македонската осведомителна агенция МИА.

Според информациите, инцидентът е свързан с разчистване на сметки между престъпни групировки и е най-тежкият за последните няколко години.

Четирима маскирани изскочили от червен "Форд" и започнали да стрелят безразборно пред кафене в квартал Чаир. Те хвърлили и ръчна граната. В нападението са участвали и други двама, които избягали с черен "Фолсваген Голф".

Петима свидетели на инцидента, в това число шестгодишно момиченце, са ранени.

Сред загиналите е Ридван Незири, бивш командир на Армията за национално освобождение /АНО/, която се сражава с македонските правителствени сили през 2001 година. Незири е смятан за отговорен за убийството на полицай в Скопие преди две години, както и за убийството на бунтовническия лидер Джезаир Шакири в съседно Косово, посочва ДПА.

Македонската полиция обвинява Незири, че е организирал доброволци муджахидини по време на етническия бунт от 2001 година.

Според полицията, цел на днешната атака е бил именно Ридван Незири, за когото се предполага още, че е един от основните играчи в търговията с наркотици в Македония. Според МИА, престъпната групировка на Незири е контролирала албанския квартал, където е станала днешната престрелка.

Спецполицаи са отцепили района на престъплението, съобщава Ройтерс. Македонските власти издирват нападателите и призоваха гражданите за съдействие.

Още от Балкани