Бивш антимафиот, свързван с Цветан Цветанов, получи 3 г. условно

Орлин Тодоров Снимка: БГНЕС

Бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров получава три години условно за изнасяне на класифицирана информация, реши апелативния съд във Велико Търново. На първа инстанция Тодоров бе осъден на една година условно.

Орлин Тодоров бе изправен пред съда по обвинение, че системно е информирал близкия си приятел – бизнесмена Петър Христов, за хода на знакови разследвания, като "Килърите", "Фалшификаторите" и делото за смъртта на бебето в горнооряховската болница, което в крайна сметка се оказа мъртвородено.

Според държавното обвинение по случая с мъртвото бебе Петър Христов знаел подробно за реплики, чути от подслушването на телефона на директора на въпросната болница – Миролюб Кожухаров.

Бизнесменът, когото Тодоров наричал "шефе", уредил и журналист от вестник "Стандарт" да получи информация от антимафиота. Самият той представил на репортера информацията, като "пикантна", след което бил публикуван материал със заглавието – "Бебе във фризера".

Той бе оневинен за злоупотреба със служебно положение и за склоняване на длъжностни лица да нарушат служебните си задължения във връзка с водено разследване.

Според апелативните магистратите наложеното от първата инстанция минимално наказание е несъразмерно с оглед на извършеното от Орлин Тодоров. Присъдата може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Общо две дела, които се водят срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, са директно свързани с Орлин Тодоров.

Цветан Цветанов получи на две инстанции 4 години затвор ефективно по делото за престъпление срещу правосъдието. Той бе признат за виновен, че неправомерно е сложил шест резолюции "Не!!!" на съдебни разрешения за използване на специални разузнавателни средства спрямо Орлин Тодоров. Неотдавна ВКС отмени тази присъда и върна делото на втора инстанция заради предубеденост на съдебния състав. Върховните съдии обаче не оспориха по същество аргументите, с които Цветанов бе осъден.

Другото дело срещу Цветанов, което има връзка с Орлин Тодоров, е за присвоени 50 000 лева от бившия министър в полза на антимафиота. Според обвинението бившият вътрешен министър е нарушил закона, разпореждайки на Тодоров да бъде плащана заплата за периода, в който той е бил отстранен от длъжност и се е намирал под стража в ареста в Ловеч. На две инстанции Цветанов е оправдан по това дело и се очаква решението на ВКС.

Споделяне

Още по темата

Още от България