Бивш австрийски евродепутат получи 4 г. затвор за корупция

Ернст Щрасер

Съд във Виена осъди бившия австрийски вътрешен министър и евродепутат Ернст Щрасер на четири години затвор при строг режим по обвинения в корупция, предаде Франс прес в понеделник.

Корупционен скандал се разрази през 2011 г., след като британското издание "Сънди таймс" съобщи, че трима евродепутати - румънецът Адриан Северин, словенецът Зоран Талер и австриецът Ернст Щрасер са приели офертата на журналисти от вестника, представили се за лобисти, да внасят поправки в европейски директиви срещу 100 000 евро. Тримата депутати бяха заснети със скрита камера как приемат мнимата оферта.

По-късно стана ясно, че и испанският евродепутат Пабло Салба също е замесен в случая.

Щрасер подаде оставка като евродепутат, а през август 2012-та след 15-месечно разследване му бе повдигнато официално обвинение. Максималната присъда, която го заплашваше бе 10 години затвор. Самият Ернст Щрасер се обяви за невинен.

Разследването е било в Европарламента в сътрудничество с агенция Юроджъст. Според прокуратурата следователите са имали достъп до банкови сметки, извършили са редица разпити и са организирали обиски в домовете на заподозрените.

Името на Щрасер бе замесено и в скандала около лобиста Петер Хохегер, в който имаше българска връзка. Хохегер е разследван, че с пари от София е подкупвал австрийски политици. През 2008 година той е бил нает от правителството на премиера Сергей Станишев да проведе рекламна кампания на България в ЕС. Целта - да се повиши имиджът на страната в чужбина. Услугата е била оценена на сумата от 1 милион евро, които са му били преведени от България.

От тях 100 хиляди евро обаче се оказаха попаднали в личната банкова сметка на Ернст Щрасер под формата на изплатен хонорар. В документите по договора със София обаче никъде не фигурира името на министъра. А от редовните доклади, изпращани от Хохегер на българското правителство, никъде не личи Щрасер да има някаква заслуга в изпълнението на проекта, което да обясни и хонорара му, писа по темата вестник "Ди Пресе".

В интервю за в. "Капитал" бившият български премиер Станишев казва, че нито познава Щрасер, нито се е срещал с него, а най-малкото има представа каква роля е изпълнявал той в поръчката от София.

Пред разследващите органи в Австрия обаче бившият вътрешен министър казва: "Хохегер имаше един чуждестранен клиент, който имаше някакъв проблем. Аз му помогнах за решаването на проблема".

В какво по-точно се изразява тази негова помощ и кой е чуждият клиент - това Щрасер не е пожелал да уточни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят