Скандал във Формула 1

Бивш банкер бе осъден за вземане на подкупи от Бърни Екълстоун

От "Мерцедес" обмислят оттегляне от надпреварата

Бърни Екълстоун

Бившият германски банкер Герхард Грибковски беше осъден в сряда на 8.5 години строг тъмничен затвор за това, че в периода 2006-2007 г. е получил подкупи на обща сума 44 милиона долара от собственика на търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун, съобщи Франс прес.

Герхард Грибковски е бивш директор на отдела по рисковите кредити в баварската регионална банка BayernLB. Той бе признат виновен за корупция, злоупотреба с доверието на своята банка и укриване на доходи.

Германската прокуратура настояваше за 10.5 години затвор, но съдът намали наказанието, отчитайки самопризнанията на Грибковски.

Банкерът се съгласи да признае вината си на осмия месец от съдебния процес. Той престоя близо година и половина в ареста. Грибковски склони да признае, че Бърни Екълстоун му е давал подкупи, след като банкерът съдействал той да запази позицията си във Формула 1.

Финансистът бе арестуван в началото на януари 2011 г., а делото срещу него бе определен от германските медии за най-големият антикорупционен процес в страната след Втората световна война.

Присъдата срещу Грибковски дава основания на прокуратурата да предприеме действия и срещу Екълстоун.

Плащанията на собственика на търговските права на Ф1 бяха проследени и англичанинът призна за тях в показанията си през 2011 година. Той обясни, че бил принуден от Грибковски и затова наредил банковите трансфери. В показанията не се споменаваше за изнудване, а че Грибковски го е заплашил, че ще сигнализира британските данъчни власти за проверка на фирмите на Екълстоун.

Скандалът около бившия банкер Герхард Грибковски и взетите от него пари покрай продажбата на акции от Формула 1 на "CVC Кепитъл Партнърс" през 2006 година могат да доведат до прекратяване на участието на автомобилния гигант "Мерцедес" в спорта, съобщи германският вестник "Ханделсблат", цитирани от сайта "clubs1".

Според изданието участието на управляващия търговските права на спорта Бърни Екълстоун в аферата биха могли да имат сериозни последствия, когато от "Мерцедес" решават дали да останат в F1. Твърди се, че решение ще бъде взето по-късно тази година от акционерите на компанията.

Ръководството на компанията били много притеснени от процеса и ако се докаже корупция, то участието на "Мерцедес" ще бъде прекратено заради политиката на компанията в това отношение. Говорител на "Мерцедес" заяви пред в. "Билд", че в момента се чака изясняване позицията на властите по въпроса.

"Мерцедес" участва със свой отбор във Формула 1, но освен това доставя двигатели за "Макларън" и "Форс Индия".

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?