Бивш британски министър: Напускането на ЕС ще е политическо саморазрушение за Великобритания

Дейвид Милибанд

Членството на Великобритания в ЕС не е само въпрос на материално богатство или силата на границите ѝ. На референдума на 23 юни ще се решат мястото на Великобритания в света. Този референдум се случва в период на огромни световни предизвикателства и ако Великобритания напусне Европа, това ще е безпрецедентна проява на политическо саморазрушение. Това пише във вторник във в. "Гардиън" бившият британски външен министър от Лейбъристката партия Дейвид Милибанд.

Ако Великобритания излезе от ЕС, това не само ще се отрази пагубно на влиянието ѝ в света, но и заплашва да породи ефект на доминото в институциите, които помагат за превръщането на света в по-безопасно, благоденстващо и стабилно място. Тези институции, включително ЕС, далеч не са съвършени и се нуждаят от реформи, но те поддържат централната идея за световен ред, основан на ясни правила, изтъква Милибанд.

Джихадизмът е заплаха от Белгия и Нигерия до Близкия изток и Южна Азия. Има обаче и по-общо нападение, което се извършва над демократичните норми в света след Студената война. Нарушава се международното хуманитарно право, световните икономически институции са подложени на изпитание до краен предел, Русия се представя като притегателен полюс за всички недоволни от грешките на Запада, а Доналд Тръмп заявява, че НАТО е остаряла организация.

Затова "британският въпрос" не е само какво получаваме от Европа, а дали искаме да подкрепим световния ред или да допринесем за отслабването му и може би дори за разрушаването му, пише Милибанд.

Светът все повече се дели на пожарникари и подпалвачи, а Великобритания от векове е пожарникар. Сега не е моментът Великобритания да се присъедини към подпалвачите, а не трябва да има съмнение, че "Брекзитът" би бил проява на подпалвачество над световния ред, посочва бившият британски външен министър.

Никоя нация в мирновременната човешка история не се е отказала доброволно от толкова голяма политическа сила, колкото британците са приканени да захвърлят на 23 юни. Силата да помагат да се определят правилата за най-големия общ пазар в света вместо друг да определя правилата на тяхно място, силата да помагат да се решава как да се разпределя най-големият хуманитарен бюджет в света, силата да помагат при договарянето на световни търговски споразумения, силата да помагат при разгръщането на политическите ресурси на 28 държави.

Дори за миг не би хрумнало на британците да напуснат ООН или НАТО, така че защо са толкова преситени от мястото си в ЕС? Гласувайте за напускане ако искате да отслабите институциите, на които разчитаме, и да се затрудни вземането на сурови мерки срещу опасните държави, съкращаването на световните емисии от парникови газове и доставянето на помощи на бедните. Ако искате да укрепите Великобритания и усилията за стабилност, сигурност и социална справедливост, гласувайте за оставане в ЕС. Великобритания се нуждае от Европа и Европа се нуждае от Великобритания, заключава бившият британски външен министър Дейвид Милибанд в "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?