Бивш британски министър призова правителството на Мей да отхвърли нейния план

Дейвид Дейвис

Бившият министър по въпросите на Брекзита Дейвид Дейвис призова министрите от правителството на Тереза Мей да отхвърлят нейния план от Чекърс за напускането на ЕС, предадоха Ройтерс и ДПА, като цитират статия във в. "Сънди таймс".

"Стратегията на правителството има три фундаментални недостатъка, които се проявяват, докато приближаваме заключителната фаза", пише Дейвис, който водеше преговорите за Брекзита, докато не подаде оставка през юли, за да се противопостави на плана на Мей. Според него премиерката е направила "неразумно решение през декември, приемайки езика на ЕС за решаване на проблема с границата между Ирландия и Северна Ирландия".

"Време е членовете на кабинета да използват общия си авторитет", като се противопоставят на плана, призовава Дейвис. "Трябва да променим незабавно преговорната си стратегия и да гарантираме Брекзит, който отговаря на исканията на референдума и интересите на британците".

ЕС отхвърли предложението на премиерката, обществото не го харесва и британският парламент няма да гласува за него, подчертава бившият министър за Брекзита. Според него Великобритания трябва да използва 39-те милиарда лири, които Лондон прие да плати на ЕС, като "най-големият залог" в преговорите за благоприятни бъдещи търговски отношения с блока.

Северноирландската Демократична юнионистка партия, която има 10 депутати и подкрепя консервативното правителство на малцинството на Мей по ключови въпроси, също се противопоставя твърдо на плана от Чекърс, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?