Бивш чеченски президент загина при атентат в Катар

Бившият чеченски президент, свързван от ООН с терористичната мрежа Ал Каида, почина след бомбен атентат в катарската столица Доха, предадоха световните агенции.

Зелихман Яндарбие от три години живееше в изгнание в Катар, който напоследък бе притискан от Русия да екстрадира бившия сепаратистки лидер в Москва, отбелязва Си Ен Ен.

Яндарбиев днес е бил тежко ранен, а двама от телохранителите му загинали, когато колата, в която тримата пътували, се взривила в жилищния квартал ал Дафна в 13.00 часа местно време.

Яндарбиев бил откаран в болница в критично състояние, където по-късно починал от раните си.

Той е първият чеченски сепаратист, включен по молба на Русия миналата година в списъка на ООН на групи и лица с предполагаеми връзки с терористичната мрежа Ал Каида, припомня Ройтерс.

Бившият чеченски президент фигурира от 2001 г. и в списъка на издирваните от Интерпол, наред с други чеченски лидери като Аслан Масхадов

Като президент на Чечения през 1996 г. той беше начело на делегацията на бунтовниците, които проведоха разговори с президента Борис Елцин и министър - председателя Виктор Черномирдин същата година, припомня Би Би Си.

Зелихман Яндарбиев е най-вероятно свързан със "сериозни финансови разногласия в лагера на екстремистите", заяви пред ИТАР-ТАСС заместник министър-председателят на Чечения Адлан Магомадов.

"Главатарите на терористите често се стрелят в Чечения, а този път го направиха в чужбина", каза също така Магомадов. Той съобщи, че според сведенията, с които разполага чеченското ръководство, Мовлади Удугов и Яндарбиев били получили от фондовете на екстремистите значителна сума за терористична дейност в Чечения, но на конкретните извършители, сред които е и Шамил Басаев дали много малка част.

Яндарбиев бе обявен миналата година от руските власти за федерално и международно издирване по обвинения по три члена от Наказателния кодекс на Руската федерация - участие в подготовката на въоръжен бунт в Дагестан, съучастие в създаването на незаконни въоръжени формирования и убийство на сътрудник на силите на реда.

Той беше също така заподозрян във връзка с обсадата на Московския театър през октомври 2002 г., когато 130 от взетите заложници загинаха.

Споделяне

Още от Свят