Бивш червен депутат и още 40 души напускат БСП -София

Лидерът на БСП заяви, че не знае

Бившият депутат от БСП Страхил Ангелов

Бившият червен депутат Страхил Ангелов и още 40 души от БСП - София напускат партията. "Най-вероятно ръководството на партията ще се опита да представи това като кариеристични изблици на всички тези хора, но жалката истина е, че става дума за едно голямо разочарование, натрупвано през години, които вече не са и малко", коментира Ангелов в неделя пред БНР.

"Не мога повече да бъда заложник на хора като Сергей Станишев, жена му, ПЕС, където е много важно той да се изявява за сметка на всички нас тук. Не споделям тези възгледи и тези ценности", каза той.

Страхил Ангелов обяви по-рано тази седмица, че ще напусне партията и декларира, че над 40 негови съмишленици имат готовност да напуснат градската организация на БСП. Той заяви, че не е разговарял със Сергей Станишев за решението си и в партията "никой с никой не разговаря“.

"Обвинявам този човек, а и тези около него, че те унищожиха една велика идея. Ликвидираха една велика партия. На мен г-н Миков ми изглежда архаично. Да членуваш в Социалистическата партия стана демоде", допълни той.


Страхил Ангелов изтъкна, че 40-те човека от градската организация са напуснали заедно с партийния си секретар и всъщност това е цялата организация. Той вече не виждал в себе си "моралния облик“ да отиде да убеждава избирателите да гласуват за БСП и прогнозата му е, на местните избори през октомври червените ще претърпят крах.

"Аз съм от години наред заложник на няколко династии. Ние всички трябва да обслужваме няколко семейства. Еми хубаво, моят баща не е бил отявлен партиен функционер, както и на много други хора. Какво да направим? Това означава, че ние нямаме никакъв шанс. И се потвърждава", каза Ангелов.

Той посочи, че председателката на младежкото обединение на партията е избрана с фалшификация и отбеляза, че хората по високите етажи в БСП нямат визия за България, а само искат да запазят постовете си.

"В столичната партийна организация, например, членуват 7000 пенсионера и 310 студента, 20 от които напуснаха онази вечер. Аз не мисля, че някой е притеснен от това нещо. Това се случва през годините много, много пъти", заяви Страхил Ангелов.

Той обаче завърши с оптимистична увереност, че лявото няма да умре и в България ще се появи алтернатива на БСП.

Бившият депутат нарече "пълни измислици" слуховете, че влиза в партията на независимия народен представител Велизар Енчев "Българска пролет".

Коментарът на лидера на БСП Михаил Миков бе доста неадекватен.

"Не знам дали има напуснали. След като във вестниците го пише, значи е вярно. Не знам, ще проверя", каза той в неделя пред Нова телевизия и веднага поясни, че в партията се вливат много нови членове. "Каня ви и вас", обърна се Миков на водещата на предаването Събуди се".

На въпрос дали Георги Кадиев наистина ще бъде изключен, Миков заяви, че този въпрос трябва да се решава вътре в партията, а не в национален ефир.

"Вечната черна овца" на БСП Георги Кадиев си навлече недоволството на партията заради предложението му да се разреши със закон агитацията на майчин език – нещо, за което ДПС отдавна настоява, но останалите партии не допускат.

Михаил Миков потвърди, че ще има среща с лидера на АБВ Георги Първанов, на която ще обсъдят включително и съвместни кандидатури за кметове на местния вот.

Твърденията му за много нови членове на БСП засега не се потвърждават от социологическите проучвания, които показват, че откакто загуби властта м.г., партията не може да разшири електората си, който остава все така капсулиран в малките населени места, пенсионерите и по-слабо образованите групи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?