Бивш член на КРС стана зам.-министър на информационните технологии

Андреана Атанасова

Доскорошният член на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Андреана Атанасова е назначена за зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на мястото на подалия оставка по лични причини Димитър Геновски, който отговаряше за информационните технологии и съобщенията. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет в понеделник.

Назначението на Атанасова идва месец след приключването на петгодишния ѝ мандат като член на съобщителния регулатор от президентската квота. Тя бе назначена от президента Росен Плевнелиев през юли 2014 г. На 9 юли 2019 г. сегашният държавен глава Румен Радев издаде указ за назначаването в КРС на съветника си Илия Христозов, който бе негов съветник по икономика и инвестиции, а преди това има над 30-годишна служба във Военновъздушните сили.

От правителствената пресслужба посочват, че Атанасова има над 20-годишен опит в сферата на съобщенията и европейските въпроси, като последователно е работила в Държавната инспекция по съобщенията, Комитета по пощи и далекосъобщения, Министерството на транспорта и съобщенията, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, Постоянно представителство на Република България към Европейския съюз и други.

Андреана Атанасова е преминала обучения по "Изследвания на технологиите" (Колежа на "Кейбъл и Уайрлес", Ковънтри, Великобритания), "Телефонни технологии, базирани на Интернет протокол за комуникации в отдалечени области" ("Японски далекосъобщителни инженерингови и консултантски услуги" и втория по големина японски телекомуникационен оператор - KDDI, Токио, Япония), "Политика в далекосъобщенията" ("Японска агенция по международно сътрудничество", Токио, Япония), "Политика на конкуренцията, регулаторни и приватизационни въпроси в далекосъобщенията" ("Институт на Съединените щати за обучение в далекосъобщенията и Федералната комисия по съобщенията, Вашингтон, САЩ). Владее английски и руски език.

Споделяне

Още от България