Бивш член на ЦИК от квотата на ДПС стана шеф на Софийския градски съд

ВСС отново пренебрегна съдийското самоуправление и наложи фаворита си

Бивш член на ЦИК от квотата на ДПС стана шеф на Софийския градски съд

Висшият съдебен съвет пренебрегна гласа на редовите съдии и избра за шеф на знаковия Софийски градски съд наказателния съдия Алексей Трифонов, който сега правораздава в Софийския апелативен съд. Съдия Трифонов не е чужд за изпълнителната власт и политическата класа. Той е бил член на ЦИК през 2009 г. от квотата на ДПС, а през 2017 година бе заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет с премиер Огнян Герджиков. Съдия Алексей Трифонов получи подкрепата на 9 членове на Съдийската колегия на ВСС.   

Опонентът му Евгени Георгиев е граждански съдия в Софийския градски и бе издигнат за шефския пост от своите колеги. Той на два пъти получи подкрепа на Общото събрания на съдиите в СГС, но на два пъти ВСС отхвърли неговата кандидатура.

Проблемът в процедурата не беше в представянето на двамата кандидати, които говориха убедително и посочиха много от проблемите в Софийския градски съд. Проблемът бе в непрозрачните мотиви на мнозинството, което отново наложи своя фаворит и пренебрегна без аргументи съдийското самоуправление в СГС, което поиска за ръководител Евгени Георгиев.

За да бъде избран шеф на съд са нужни осем гласа. В крайна сметка кандидатурата на Алексей Трифонов бе наложена основно с гласовете на политическата квота във ВСС, включително с гласовете на двама членове, излъчени с подкрепата на ДПС – Боян Новански и Стефан Гроздев. Проблем имаше и с мотивацията на Даниела Марчева (избрана с подкрепата на БСП), която бе колега на Трифонов в апелативния съд.

Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов и други трима членове на ВСС (избрани от квотата на съда) обявиха, че ще уважат решението на редовите съдии от градския съд и ще подкрепят посочения от тях човек.

Преди няколко месеца в интервю съдия Алексей Трифонов обясни, че един “колега от съвета (ВСС) ме помоли да помисля дали да не се кандидатирам в избора (за шеф на Софийския градски съд)“. По време на изслушването във вторник Трифонов остави без отговор въпроса кой е този член. Той обясни само, че към онзи момент колегата не е бил член на ВСС и е работил заедно с него в един кабинет в Софийския апелативен съд.

Човекът, който отговаря на този профил, може да е само Даниела Марчева. Тя взе думата и се обяви в подкрепа за бившия си колега, но също не обяви публично предисторията им, което бе показателно за тежките проблеми с публичността във ВСС.

Евгени Георгиев поиска Боян Новански (ДПС) да се отведе от гласуването. Той се аргументира с това, че при първия вот през март т.г Новански е разпространил неистини за него, свързани с влогове на съдия Георгиев в КТБ. Новански каза, че няма да се отведе, защото въпросите са му били базирани на декларациите на съдията

Алексей Трифонов – шеф от втория път

По време на изслушването във ВСС на няколко пъти стана дума, че Евгени Георгиев кандидатства два пъти за шеф на Софийския градски съд. Никой обаче не спомена, че през 2008 г. съдия Алексей Трифонов се размина с малко с шефския пост. Тогава той бе съдия в СГС и за него пак гласуваха 9 членове на ВСС, но тогава за избор бяха необходими 13 гласа. След неуспешния вот дойде назначението на Трифонов в ЦИК, а начело на Софийския градски съд застана съдия Георги Колев.

Сега, като външен за СГС кандидат, съдия Алексей Трифонов успя. Той декларира, че не е задкулисна кандидатура, както и че не е обикалял по партийните централи, за да събере подкрепа във ВСС.

“ЦИК ще ме следва като сянка до края на живота ми. Не се чувствам политически обвързан. От тогава минаха 8 години. Дейността на ЦИК е експертна“, каза съдията. Той обясни, че много съдии са били членове на ЦИК и тяхната роля е била да балансират политическите настроения в органа. Съдия Трифонов обеща на ВСС, че може да се справи със ситуацията в съда, който е без ръководител от година и два месеца.

“Имам 20-годишен опит, който ще ми помогне“, допълни той. Магистратът обеща да не разделя съдиите, а да ги обединява.

В отговор на въпрос как ще брани независимостта на съдиите от необосновани атаки, той каза: “Трябва, когато има необоснавани нападки, които са немалко вече, съдът да реагира с отговор с балансиран тон, без да изпадаме в емоции. Но обществото трябва да разбере позицията на съда. Никой от колегите няма да остане неподкрепен“.

Евгени Георгиев говори много за натовареността на съдиите в СГС, което е най-големият проблем пред институцията. Той набеляза редица мерки за решаване на кризата с прекаленото много дела, обеща да защитава пламенно независимостта на съда и да се вслушва в гласа на своите колеги при взимането на важни решения. ВСС отхвърли тази визия, опарен от твърде независимото управление на Калоян Топалов, който напусна преждевременно съдебната система през септември миналата година.

Споделяне

Още от България